На 27 март светът отбелязва Международния ден на театъра. За много хора той се превърна в страст за цял живот. Това е изкуство, което с нищо не може да се сравни – то съществува само тук и сега. Всяко представление е една отделна история, която преживяват двама – актьорът и зрителят. Затова и Международният ден на театъра не е просто интернационален празник на творческа гилдия, а и празник на милионите почитатели.

Използваме повода, за да припомним някои любопитни факти от историята и настоящето на театъра, без който е трудно да си представим живота:

  • За някогашните представления е бил достатъчен един актьор. Той сменял маските си и изпълнявал едновременно няколко роли.
  • В миналото столове били поставяни само в първите редове ва театрите. Тези места били предназначени за богатите и известни личности. Хората от простолюдието стояли прави доста по-назад. Но независимо дали са богати или бедни, театърът е имал много почитатели през вековете.
  • В Древния Рим зрителите с особено удоволствие се наслаждавали на кървави сцени, гледайки не само гладиаторите, а и театралните спектакли. Искали и те да бъдат реални. Затова, ако актьорът в постановката трябвало да умре, той често е бил заменян от престъпник, осъден на смърт, който го убивали директно на сцената.
  • Изразът „Финита ла комедия“ съществува от времето на Древния Рим. С него завършвали всички представления.
  • Все още на някои места съществува поверието, че сценарият не бива в никакъв случай да се изпуска преди представление. Ако това се случи, трябва веднага някой да седне върху него, независимо къде е паднал. Иначе постановката е обречена на провал.
  • Модерните днес безкрайни телевизионни сериали не са изобретение на нашия век. През древността в Сицилия поставяли спектакли, които продължавали цяла година. Всяка вечер след работа зрителите се събирали в театъра, за да видят продължението. Най-популярен бил средновековният епос за Роланд и битката му с маврите.
  • Някога театрите били огромни, но и днес има забележителни с мащабите си сгради. Националният театър в Пекин представлява купол от стъкло и титан във формата на елипса. Височината му е 46 метра. Огромната сграда има 22 етажа и побира 6500 зрители. Входът на театъра е под водата, на дълбочина 8 метра. Това е и един от най-скъпите архитектурни постижения на Китай.
  • На едно от гробищата в Одеса има паметник на актьора М. Митрофанов с надпис на плочата: „Много пъти ми се е случвало да играя покойник, но никога не съм играл толкова майсторски“.
  • В американския щат Вирджиния има уникален бартерен театър, в който за представлението можеш да платиш с хранителни продукти.
  • Комедийният театър Teatreneu в Барселона е внедрил новаторска система за плащане. На гърба на седалките са монтирани таблети, на които е качена програма за разпознаване на мимики. Всяка отчетена усмивка струва 30 евроцента, а максималната стойност на цялото представление е 24 евро. Т.е. след 80-тата усмивка можеш да се смееш безплатно.
Сподели във Facebook