На 22 юни се навършват 120 години от рождението на един от най-популярните немски писатели Ерих Мария Ремарк.

Предлагаме ви няколко по-малко известни факта от живота на автора, създал великите произведения като „На Западния фронт нищо ново“, „Трима другари“, „Триумфалната арка“, „Време да се живее и време да се мре“  и др.

1. Отказва да приеме Железния кръст

Ремарк бил убеден пацифист, но немските власти по онова време изобщо не се вълнуват от този факт. През ноември 1916 г. бъдещият писател е призован в армията и изпратен на Западния фронт. Вярно, че на Ремарк не му се налага да воюва дълго на предните позиции, защото през юли 1917 г. е ранен на пет места, едно от които в ръката. Именно травмата в дясната ръка шокира най-много Ремарк. По това време той мечтае за музикална кариера и възлага на този план големи надежди. След като прекарва над година в болница, той е прехвърлен в запасен пехотен батальон. Тогава Съветът на работниците и войниците решава да го награди с Железен кръст I степен, но Ремарк вежливо отказва.

2. Съчинява еротични комикси и живее с цигани

Имайки прекрасно образование, чар и множество таланти, Ремарк в трудните военни години е принуден да смени най-различни професии, които никак не отговарят на днешната ни представа за него. Работил в компания за гробищни паметници, в неделя свирил на орган в църквата към клиниката за душевноболни. Съчинявал текстове за еротични комикси, водил рубрика във вестник, където запознавал читателите с рецепти за алкохолни коктейли. Когато всичко му омръзвало, си събирал багажа и отивал да живее в цигански табор.

3. Става личен враг на Гьобелс

Безсмъртния си роман „На Западния фронт нищо ново“ Ремарк написва само за шест седмици. Книгата има огромен успех. През първата година са продадени над 1,5 милиона екземпляра. Естествено, Ремарк мигновено се превръща в милионер, а около него, както може да се очаква, се появяват влиятелни врагове и завистници. Писателят е обвиняван, че идеята за произведението си е откраднал от загинал приятел. Дори е присвоил не само идеята, а и текста. Но всичко това са дреболии в сравнение с преживяването, което му организират нацистите. Кампанията, насочена към унищожаването на Ремарк като писател, като личност и като порядъчен човек, оглавява самият Гьобелс. Писателят е обявен за предател на родината, а книгите му хвърлени в огъня.

4. Не знае какво да прави с парите си

През 1932 г. Ремарк, вече като милионер, завинаги напуска Германия и се установява в Швейцария. Там си купува разкошен дом, който нарича своя личен дворец, и започва да води живот на богат и знаменит човек. Не знаейки за какво да харчи парите си, той си измисля хоби – да колекционира различни антикварни стоки и въобще всичко, което има някаква художествена и културна стойност. Купува картини на Реноар, Ван Гог, Дега, персийски килими, старинни огледала, древнокитайски бронзови фигури. Скоро обаче хобито му доскучава и той решава да замине за Америка, където винаги ще се намери как да изхарчи честно заработените хонорари.

5. Едва не умира заради Марлене Дитрих

В Америка Ремарк отива при актрисата Марлене Дитрих. Те се запознават още през 1930 г. в Германия. Между двамата се развихря страстен роман. Дитрих нарича Ремарк най-красивия и страстен мъж от всички, които е срещала. Ремарк на свой ред я боготвори. За него тя е идеалът на женска красота. Но не всичко в отношенията им било наред. Чувствата между тях ту избухват, ту угасват. Минават шест години. Накрая писателят решава да направи предложение на актрисата. Дитрих обаче му признава, че наскоро е направила аборт от известен холивудски актьор. В този момент Ремарк осъзнава, че едва ли с тази жена има бъдеще и ѝ предлага да останат само приятели. Те действително продължили да бъдат близки и да си пишат до смъртта на писателя. Въпреки че след раздялата им Ремарк изпада в много тежка депресия, която едва не му коства живота. От нея го изважда друга известна актриса – Полет Годар, бившата съпруга на Чарли Чаплин.

Сподели във Facebook