Култура

21 Февруари 2017

Животът днес

Прочутата полска режисьорка Агнешка Холанд идва у нас да представи лично най-новия си филм „Следи“. Това ще стане веднага след премиерата му в основния конкурс на фестивала „Берлинале“.

Агнешка Холанд

Филмът е създаден по книгата „Карай плуга си през костите на мъртвите“, написана от най-четената, превеждана и награждавана съвременна полска писателка Олга Токарчук.
Главната героиня  е пенсиониран инженер, астролог и вегетарианка, живееща в живописно селце в Судетите. В една снежна зимна нощ тя се натъква на трупа на съседа си бракониер – смъртта му е обвита в мистерия, защото единствените видими следи около дома му са от копита на сърна. Нима е възможно дивите животни да си отмъщават?...

„Филмът лесно може да получи и друго заглавие: „Няма място за старите жени” - казва Агнешка Холанд. – Светът, в който живеем, и Полша, където филмът е сниман, се превърнаха в такова място... Разказвам история за реалността в Полша 25 години след падането на комунизма. Филмът е смесица от жанрове: психологическа драма за унизени хора и животни; увлекателна криминална история; феминистко изследване на ситуацията от възрастна жена, която се бори за ценностите си в съвременното полско общество. Главната героиня е честна, щедра, проницателна, но и луда. Упорита е и е изпълнена с негодувание. Тя ни повежда на пътешествие към една земя, чиято природа може да спре дъха с красотата си, но е и пълна с кал, корупция, жестокост и човешка глупост.”

Режисьорката  Агнешка Холанд е родена на 28 ноември 1948 г. във Варшава. Завършва кинорежисура в прочутата филмова академия FAMU в Прага. Кариерата ѝ в киното започва с асистент-режисьорска позиция при Кшищоф Зануси; впоследствие Анджей Вайда става неин ментор. Холанд пише няколко сценария заедно с Вайда, които той заснема – „Без упойка” (1978), „Дантон” (1983), „Корчак” (1990). Нейните режисьорски творби се приемат с овации от публиката и специалистите на най-престижните международни филмови форуми – награда на ФИПРЕССИ за „Провинциални актьори” през 1978 в Кан, номинация за „Златна мечка” за „Треска. Историята на един снаряд” през 1981 г. в Берлин, номинация за „Златен лъв” за „Джули си отива у дома” през 2002 г. във Венеция. „Горчива реколта” е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 1986, а „Партитурите на Бетовен” с Ед Харис е обявен за най-добър филм в Сан Себастиан през 2006 година. Агнешка Холанд е номинирана за „Оскар” за сценария си на „Европа, Европа” (1990), както и за „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм - „В мрака” (2012) – „сериозен, епичен филм, далеч от обичайните развлечения” според „The Wall Street Journal”.

От 2014 година Агнешка Холанд е председател на борда на Европейската филмова академия, който ще гостува на 21-вото издание на София Филм Фест.

 

Сподели във Facebook