Култура

4 Ноември 2016

2159

Животът днес

Премиера на "Пробен срок" в театър 199

 

Някой беше нарекъл есента "време за изкуство". Дали защото лятната лудост се кротва, наметва жилетка и започва спешно да се нуждае от топлина, или може би защото лятото ражда вдъхновение, а есента му придава форми. А не е ли всяко време - време за изкуство и всяко време - време за смях? За онзи, здравословен хумор, който ни позволява да преминаваме през сезоните с лекота и  чийто дефицит все повече и по-често усещаме? 

С пиесата „Пробен срок“  от Николай Гундеров театър199 отново предлага на зрителя онази доза изискано изкуство, която е като глътка лятно настроение в хладната ноемврийска вечер. Въображение, смях и още нещо...Всъщност - още много неща...

Кога:  5, 14-ти ноември 2016г.  от 19,30 часа 

Къде: Театър 199 "Валентин Стойчев"

Какво"Пробен срок" - премиера

***

Веднъж като дете получих едни официални обувки и ги изхвърлих. Оставих си само кутията. Отварях я с незабравимо вълнение и я затварях всеки път към девет часа вечерта. Обикновено в толкова свършва едно театрално представление.

Още не съм излязъл от тази кутия. Когато пиша за театър се радвам повече, на думите които съм изхвърлил – зная, че не трябва да се прави боклук, но го правя.

В театъра бих  изхвърлил всички думи без две – хумора и въображението, но ако трябва и оттам да съкращавам – бих оставил само въображението – то винаги върви с едно наум – смеха.

                                                                               Николай Гундеров

"Пробен срок" в театър 199, снимка Павел Червенков

„Пробен срок“ е нова българска пиеса от Николай Гундеров. Също като автора си, тя събира в себе си парадокси, съчетава полярности и задава въпроса, който винаги  е занимавал и ще занимава изкуството – какво се обърка в тоя свят? Чрез принципите на комедийния жанр разказва за свят, подчинен на стремежа към успех.

Ще ми се да вярвам, че в безкрайното кретане по предначертаните пътища към успеха, въпреки самотата и алиенацията, в която сме потънали, всеки от нас дълбоко в себе си крие потенциала за промяна. 

                                                                                 Тея Сугарева

"Пробен срок" в театър 199, снимка Павел Червенков

Помните ли всички онези досадни семейни вечери, на които от един момент нататък ставаше дума за „преди промяната” и „след това”. А десертът бе отчаяния вопъл: „кога ще се оправим?”.

Е, в нашата комедия „Пробен срок” няма грам досада, нито отчаяние. Има серия комични ситуации, през които главния герой ще премине, докато е в изпитателен срок – постоянен, главна характеристика на днешното време.

                                                                                Боян Желязков

"Пробен срок" в театър 199, снимка Павел Червенков

Комедията „Пробен срок” ни среща с един прекрасен ексцентрик, който иска да върши добро. Въпреки всички препятствия, въпреки притъпените сетива на толкова много  хора в страната ни, въпреки тези, които не искат да го разберат.

Той с усмивка следва своя път и ни подсказва, че  времената могат да се променят. Стига да си спомним, че носим и сърца у себе си.

                                                                                            Андрей Филипов

"Пробен срок" в театър 199, снимка Павел Червенков

Снимки:  ПАВЕЛ ЧЕРВЕНКОВ

Сподели във Facebook