Кинолента възроди оркестър „София”

Който се е разхождал по бул. „Руски” в София или е сядал наскоро в сладкарницата на хотел „България”, най-вероятно е виждал и чувал учудващо енергичен за възрастта си саксофонист, който страстно и професионално изпълнява известни мелодии. В това няма нищо случайно, защото не става въпрос за самоук уличен музикант, а за едно от емблематичните имена на легендарния оркестър „София” – Димитър Симеонов – Мончо.

Той е сред главните герои на новия документален филм на режисьора Росен Елезов по сценарий на журналистката Хелия Чавдарова „Оркестърът на София”, който имаше своята премиера по време на София Филм Фест. Публиката в Дома на киното съпреживя филма като среща на живо с част от известните музиканти, но не само защото някои от тях присъстваха на прожекцията.

Целият документален разказ е изграден като едно вглеждане в критериите за качество в изкуството. Качество, което в музиката е било постигнато през 60-те и 70-те години от оркестър „София”. Формация, разбира се, позабравена през последните години, в които много хора си внушиха, че модерността започва от тях.

Струва си и младата публика да види филма, защото може би с учудване ще разбере, че България е имала своите синхронни със света музикални изяви в областта на джаза и рока. А съвременниците на оркестър „София” ще си припомнят, че редица от любимите им музиканти и певци всъщност са започнали кариерата си именно от столичната формация.

Тя оцелява и след трагичната катастрофа на „Ил-18” на софийското летище, която прекъсва полета на част от музикантите и други български творци, пътуващи на турне в Алжир. Филмът не подминава и най-болезнените спомени на оцелелите. Но истинската болка сякаш е от прекъснатата днес традиция.

Предстои филмът да бъде излъчен по БНТ-1, която е подпомогнала заснемането му. Зрителите ще могат да видят „Оркестърът на София” и в киносалоните.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 46