Култура

14 Февруари 2017

Животът днес

 

Съюзът на българските художници, който стопанисва столичната галерия „Райко Алексиев“, предлага на любителите на фотографското изкуство част от творчеството на Иглена Русева. Това е един вид неин поклон към черно-бялата фотография, към която в днешни дни все по-малко автори се обръщат.
Точно заради това в изложбата са представени 62 черно-бели изображения, обединени в два цикъла: „Плодове на земята“ – 36 снимки на цветя и плодове, и „Плодове на любовта“ – 26 портрета, за които авторката казва, че „са експонирани концептуално, в групи от своеобразни съпоставки на подобия и различности между природни обекти и хора, заемащи специално място в живота и паметта ми“.
В досегашната си работа Русева залага на похвати, свързани с  колажа, с фотомонтажа и ръчното колориране, ето защо творбите от новата ѝ изложба напълно изненадват. Виждаме различна разработка на темите, които я вълнуват, а самите ѝ вълнения са в посока на хармонията, а не толкова обърнати към експериментите.

Ето какво споделя Иглена Русева за своята арт акция: „Условността на черно-бялата тоналност, еднаквият средно сив фон на портретите, голотата на моделите, липсата на драматизъм и персонификация на светлината, както и остротата на механичното око на фотоапарата ми позволиха здравословна дистанция към сюжетите, при която обектите разкриват свободно собствената си фотогения и въздействат с чистите си форма, характер и съдържание“.

Иглена Русева е родена през 1959 г. в София. Завършва Академията за изящни изкуства в Прага, специалност „Фотография“, по-късно специализира в Лозана, Швейцария, и в Прага, Република Чехия. В момента е хабилитиран доцент в НАТФИЗ. В изследователската си работа се интересува от динамиката в отношенията между фотография и изобразително изкуство както в исторически аспект, така и в контекста на съвременния културен процес. Била е редактор на сп. „Българско фото“, главен редактор на сп. „ФотоОко“, дизайнер и арт директор в aplus.net и дизайнер в hostway. Има реализирани няколко творчески проекта и публикувани книги към тях.  Участва в поредица общи експозиции в Чехия, Литва, Великобритания, Сърбия, Полша, Дания и България. Има реализирани 13 самостоятелни изложби в България и чужбина. Нейни работи се съхраняват в колекциите на музея „Виктория и Албърт“ в Лондон, Музея за приложни изкуства в Прага, както и в частни колекции в България, Чехия, Франция, САЩ, Швейцария, Япония и ЮАР.
Изложбата може да бъде видяна до 27 февруари т.г.

Сподели във Facebook