Култура

13 Ноември 2017

credoweb bg

Редица изследвания категорично доказват, че творческата дейност стимулира креативното мислене на човека, а по този начин и креативното търсене на решения в трудни ситуации. Изкуството като терапия или арт терапията е един от най-съвременните методи за психосоциална рехабилитация, прилагани в клиниката за лечение на шизофрения, депресия, биполярно психично разстройство или страхова невроза на УМБАЛ "Александровска", пише клиниката си в профила си в CredoWeb. Като цяло терапията чрез изкуство подпомага ресурсите на човешкия организъм и активира оздравителните процеси. Повлиява благоприятно и хора, които не са с диагностицирано душевно страдание, но се намират в труден момент от живота си. Чрез преживяване на изкуството, психично болните изразяват емоциите си и асоциациите, които то събужда у тях. Това ги разтоварва от негативния емоционален стрес и провокира ценностната им система. 

В Световния ден на музикотерапията - 15 ноември изкуството ще се обедини с медицината в помощ на психично болни хора. Във Военния клуб, София, музикантите от акустична група „Точка БГ” и Цветина Панайотова /цигулка/ ще свирят благотворително в подкрепа на каузата на Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“.

Набраните средства ще бъдат изразходвани за закупуване на музикални инструменти, бои, блокчета за рисуване, стативи и други материали за часовете по музико- и арттерапия в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“.

15 ноември, 19:00 часа, зала „Тържествена“ на Централен военен клуб - София (бул. Цар „Освободител“ 7)! Минимална сума за дарение - 10 лв.

Сподели във Facebook