Тя е млада, красива, вдъхновена и виртуозна! Цигулката е сякаш продължение на вътрешното й „аз“. Когато група журналисти я слушахме по време на репетиция, не се усети и сянка от притиснение. Музиката, която чувахме, сякаш произлизаше от инструмента на изпълнител с десетилетен опит. А тя е само на 25. Силно се надявам, че Зорница Иларионова не е изключение, а типичен представител на новото поколение талантливи българи, които се заявяват съвсем свободно пред света с това, което могат и са постигнали.

Зорница репетира за концерта в Сити Марк Арт Център

От музикалния журналист и критик Димитър Сотиров разбирам, че младата цигуларка с абсолютна готовност се е включила в инициативата на Сити Марк Арт Център, съвместно с фондация "Йордан Камджалов" – „Млади български виртуози за българската култура!“. Това е цикъл от ежемесечни самостоятелни рецитали на лауреати на Фондацията – млади български изпълнители с международен принос, в подкрепа на утвърждаването на един значим български културен център в столицата. Всички приходи от дарения ще бъдат изцяло в полза на закупуването на висококачествен роял Yamaha, с цел разширяване на културната приложимост на центъра и организиране на повече качествени културни събития.

И така първият самостоятелен рецитал е от Зорница Иларионова на 8 януари  2017 г. Това е поводът за срещата с нея. Напълно логично първите й занимания по цигулка са провокирани от майка й – Благородна Танева, преподавател в Музикалното училище в София. Тогава Зорница е съвсем малка, още на 4 години и започва с възможно най-малкия инструмент 1/16 цигулка, „приличаше на някаква играчка“, смее се днес изпълнителката. И до днес майка й играе важна роля в кариерата й – до нея е винаги и я подкрепя във всички изяви. Зорница не се страхува от конкурси, както е видно от биографията й по-долу. Но е напълно наясно, че почти винаги наградите са въпрос на голяма и малка „политика“. Затова е решила да се явява основно за собствено усъвършенстване, а не с идеята, че задължително трябва да си тръгне с награда. Въпреки това, награди никак не й липсват. А на предстоящия голям международен конкурс в Сингапур дори е поканена да направи собствен майсторски клас.

Зорница отказва да класира произведенията за цигулка по трудност. Казва, че да пресъздадеш великолепно едно произведение от Бах, Моцарт, Паганини, или Виенявски винаги е огромно предизвикателство.

Едва 19 годишна Зорница е приета да се обучава в Испания при един от световните цигулкови педагози проф. Захар Брон, учителят на Максим Венгеров, на Вадим Репин, на Дейвид Гарет. За неговия клас във Висшето училище "Кралица София" в Мадрид всяка година се състезават над 40 млади амбициозни изпълнители.

Зорница е изключително благодарна на лютиера маестро Владо Тилев, който й е предоставил качествена цигулка за участието й на конкурса в Сингапур. Все още тя няма свой личен инструмент, защото цените на добрите цигулки са огромни.

Пътят на един млад музикант

Зорница Иларионова е родена на 28.09.1992 г. в Плевен. Завършва с отличие НМУ „Л. Пипков“ – София през 2011г. като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева. Следва Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид , Испания в класа на именития, световноизвестен педагог проф. Захар Брон и Нов български университет в София в класа по цигулка на проф.Марио Хосен.

Зорница Иларионова е носител на първи награди от престижните международни и национални конкурси в България: „Недялка Симеонова“,   „Панчо Владигеров“, „ Добрин Петков“ ; Втори награди от международните конкурси в Белград и „ Млади виртуози“ – София; Трета награда (при неприсъдена първа) от цигулковия конкурс „Канети“ – Анталия и Трета награда от първи международен конкурс „ Васко Абаджиев“ – 2011 , София. Зорница Иларионова е концертирала с успех на много европейски сцени в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Любляна, Солун, Белград и др. Успешно участва и във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“ , „Аполония“, „Мартенски музикални дни“, „Европейски музикален фестивал“ – София,        „Владимир Спиваков“ – Москва, “Моцартеум“ – Залцбург, „Музика Мунди“ – Брюксел, Фестивал за камерна музика в Бьолен, Германия, “Евмелия“ – Гърция. Участва в маисторските класове на проф. Захар Брон, проф. Минчо Минчев, проф. Леонид Кербел, проф. Таня Бекер- Бендер, проф. Борис Гарлицки, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Жерар Пуле, проф. Доналд Вайлерщайн, проф. Олег Криса, проф. Кеворк Мардиросян, Вадим Глузман, проф. Иври Гитлис, Светлин Русев, Мидори и много други. Зорница Иларионова е лауреат в конкурса на Фондация „Йордан Камджалов“. Има записи в БНР и  участия в преки телевизионни предавания. На 14 години записва CD с творби от Моцарт и Сарасате. 

На 12-ти юни 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Зорница е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“. През 2015 година, Зорница Иларионова е финалист в международния конкурс за цигулари „Хенрих Виенявски“ Люблин, Полша. Лауреат на престижната награда Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година“, която получава заедно с пианиста Асен Танчев.

От 2017 година Зорница Иларионова прави специализация в Музикалната академия “Санта Чечилия” в Бергамо, Италия при именития цигулков педагог проф. Павел Верников.

 

Сподели във Facebook