Ако обичате простички музикални композиции, вероятно вие сте приказлив и енергичен човек. Ако цените операта, вие се отнасяте към проницателните хора с добро въображение, пише The Daily Mail, цитирайки резултатите от изследване на учени от Кеймбриджския университет.

Учените анализирали връзката между музикалните предпочитания и чертите на характера при повече от 20 000 души, които прослушали 25 непознати да тях музикални откъси от различни жанрове. Попълвали и тест, установяващ чертите на характера им.

Оказало се, че екстровертите предпочитат по-сложна музика. Тези, които слушат блус, джаз или класика са открити към всеки опит, имат либерални възгледи, интелигентни са и не се отличават с добра спортна форма. Любителите на „тежка“ музика като метъл си приличат с почитателите на джаза. Те обаче са в по-добра физическа форма.

Популярната музика и кънтри изпълненията са изборът на хората, които по трудно възприемат новия опит и имат по-ниски показатели на интелектуално развитие. Но те са екстроверти, по-сговорчиви са и в повечето случаи са привлекателни, богати, консервативни хора, обичащи спорта. Енергичната и ритмична музика предпочитат също екстровертите, но имат различни от любителите на популярна музика ниво на интелект, благосъстояние и политически убеждения.

Сподели във Facebook