Култура

11 Декември 2018

Животът днес

Отношенията между Александър Солженицин и съветската власт са доста нееднозначни: Хрушчов разрешава публикуването на „Един ден на Иван Денисович“, ЦК на КПСС го лишава от гражданство, а Елцин търси съветите му. 

Точно преди 100 години (на 11 декември 1918 г.) е роден Солженицин – човекът, който влезе в директен сблъсък със съветската действителност и дръзна открито да изрази недоволството си от нея. Той прекарва значителна част от живота си в лагери, а по-късно е обвинен в държавна измяна.

Предлагаме ви 5 факта от живота на Солженицин, които може би не знаете:

  1. Когато повестта на Солженицин „Щ-854“ (това е първото заглавие на „Един ден на Иван Денисович“) попада в ръцете на Александър Твардовски, тогава редактор на списание „Новый мир“, той веднага казва: ще го отпечатаме! Дори до най-голямата върхушка на властта ще се доберем, но задължително трябва да го отпечатаме. И действително „Един ден на Иван Денисович“ е публикуван с разрешението на самия Никита Хрушчов. В същата година повестта е преиздадена и преведена на други езици, а авторът ѝ е приет в Съюза на писателите на СССР.
  2. Независимо, че Солженицин дължи славата си на литературата, благодарение на математиката (каквото е образованието му) той оцелява. Докато е на заточение, му разрешават да преподава математика и физика, което значително облекчава живота му и му дава възможност да пише.
  3. Солженицин три пъти е сключвал брак, два пъти с една и съща жена. През 1940 г. той се жени за Наталия Решетовска, която се развежда с него през 1948 г. След 9 години, когато писателят е реабилитиран, те отново сключват брак. Вторият опит не е по-успешен от първия. Солженицин се влюбва в друга жена – Наталия Светлова, и отново се развежда.
  4. С хонорарите от „Архипелаг ГУЛАК“ писателят създават благотворителна организация. Руският обществен Фонд за подпомагане на преследваните и техните семейства е основан от Солженицин и Александър Гинзбург през 1974 г. Фондът оказва на политическите затворници и техните семейства материална и финансова помощ.
  5. Президентът Борис Елцин не един път е общувал с писателя. Например той се е допитвал до него по повод проблема с Курилските острови. А през 1990 г., след завръщането на Солженицин от емиграция и възстановяване на съветското му гражданство, Елцин му подарява държавна вила под Москва.
Сподели във Facebook