На 27 януари 1756 г. в семейство Моцарт от живописното градче Залцбург се ражда момче, което впоследствие се превръща в истински музикален феномен. През своя кратък живот той създава около 600 сонати, концерти, симфонии и опери, като във всички тези жанрове се сдобива с невероятен успех. Съвременниците му разказват, че той е свирил на няколко инструмента, притежавал е идеален слух и невероятна памет.

Предлагаме ви 10 факта от живота на Волфганг Амадеус Моцарт:

Цялото му семейство има музикална дарба

Леополд Моцарт, бащата на композитора, е свирил на цигулка и орган, ръководил е църковния хор и е служил като придворен композитор към архиепископа на Залцбург. Освен това той е написал един от най-добрите учебници по цигулка.

Любовта си към музиката Леополд предава на децата си – на дъщеря си Мария (тя отлично свири на клавесин и пиано) и на сина си Волфганг (той започва да изучава клавесина на 3-годишна възраст, а по-късно усвоява цигулката и органа).

От седем деца в семейство Моцарт оживяват само две

В семейство Моцарт се раждат седем деца, но оживяват само 2 – Волфганг и неговата по-голяма сестра Мария.

Моцарт предпочита името Волфганг

Пълното име на композитора е Йохан Хризостомус Волфганг Теофилус (Готлиб) Моцарт. Първите две имена са на светеца Йоан Златоуст, а четвъртото се променя няколко пъти през живота му: на латински Amadeus, на немски - Gottlieb, на италиански - Amadeo. Самият той предпочита името Волфганг.

На 4 години пише концерт за клавесин

Един ден Леополд се прибира заедно с приятеля си Йохан Шахтнер и вижда кака 4-годишният Волфганг пише нещо на нотна харния. При това малкият топи в мастилото не само перото, а и пръстите си. Волфганг казва, че пише концерт за клавесин. Бащата взел листовете и заплакал – всичко в композицията била толкова подредено, въпреки и изцапано.

Свири заедно със сина на Бах

Когато Волфганг е на осем години, неговият талант е оценен от Йохан Кристиан Бах (сина на самия Йохан Себастиан Бах). Няколко пъти те свирят заедно пред публика. Изпълняват сонати на четири ръце и често беседват за музиката.

Цигулката и клавесинът, на които Моцарт е свирил в детството си.

Разрешават му да свири по време на пости

В детството си Моцарт много пътува. Тези пътешествия се уреждат от баща му, за да може синът му да изнася концерти, да слуша великите музиканти и да научи нещо ново. В Холандия, където също гостували, слушането на музика строго се забранявало по време на пости. За Моцарт обаче направили изключение, защото в неговия талант духовенството виждало Божия пръст.

Създава опера по поръчка на императора на Свещената римска империя

Когато е само на 12 години, император Йосиф II му поръчва операта „Мнимата наивница“ за италианска трупа. Композиторът създава произведението за няколко седмици. То обаче не се харесва на изпълнителите и премиерата не се състояла.

Става масон

В края на 1784 г. Моцарт се присъединява към масоните – влиза във виенската ложа „В името на благотворителността“. Композиторът създава музика за няколко масонски ритуали, а в операта „Вълшебната флейта“ също звучи тази тема. По-късно в ложата приемат и баща му.

Салиери е невинен

Около смъртта на Моцарт има много въпросителни. В заключението на лекарите пише, че той умира от ревматична треска. Но поради изостаналата медицина по онова време категорична диагноза е невъзможно да се постави. Някои изследователи смятат че той е отровен от съперника му Антонио Салиери. През 1997 г. в Милано се провежда съдебно дело срещу Салиери. Съдията изслушва изследователите на творчеството на двамата музиканти, както и лекарите, и обявява, че Салиери е невинен.

Моцарт е погребан като бедняк

Тленните останки на великия композитор са положени в общ гроб. Точното място, където е погребан, и до момента не се знае, защото по онова време не било прието да се поставят паметници върху самите гробове. Никой не изпраща Моцарт в последния му път.

Сподели във Facebook