Преди 165 години е роден Винсент Ван Гог, чиито картини оказаха огромно влияние върху живописта на ХХ век. На 29 юли 1890 г., само на 37, той се прострелва смъртоносно. За малко повече от 10 години Ван Гог създава над 2000 платна и рисунки, но огромният му успех идва след смъртта му и заедно с Пикасо той се превръща в един от най-скъпите художници за всички времена.

Кои картини на великия холандски художник бяха продадени за милиони долари:

„Портрет на доктор Гаше“ — една от най-скъпите и известни картини на Ван Гог. Тя е купена през 1990 г. от японски бизнесмен за 82,5 млн. долара. Дори се разразих скандал, защото новият собственик на платното поискал да бъде кремиран заедно с картината. След смъртта му обаче картината е продадена на международен инвестиционен фонд, след което попада в ръцете на неизвестен почитател на холандския художник.

През ноември 2017 г. аукционният дом Christie’s предлага на търг картината „Разорано поле и орач“. На нея е изобразена гледката от стаята на художника, когато е в психиатрията. Картината е продадена за 81,3 млн. долара.

„Портрет на художника без брада“. Ван Гог има много автопортрети, но този е единственият, където художникът е гладко избръснат. През 1998 г. картината е продадена на търг за 71,5 млн. долара.

Картината „Алискампс“ е обявена на търг от Sotheby's през 2015 г. и е продадена за 66,3 млн. долара. Този есенен пейзаж Ван Гог рисува през 1888 г. в Арл, където работи заедно с Пол Гоген.

„Пощальонът Рулен“ е една от картините, които Ван Гог създава в Арл през 1888-1889 г. Художникът често е рисувал както самия пощальон, в чийто дом често е гостувал, така и съпругата му Августин и трите им деца. Платното е купено през 1989 г. от Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк за 58 млн. долара.

Картината „Житно поле с кипариси“ е нарисувана, когато Ван Гог е в лечебницата „Свети Павел“ и е продадена на предприемача Уолтър Аненберг през 1993 г. за 57 млн. долара.

През 1987 г. бизнесмен купува знаменитите „Ириси“ за 53,9 млн. долара. Новият собственик обаче няма достатъчно пари, за да сключи сделката. През 1990 г. картината е препродадена на музея „Пол Гети“ в Лос Анджелис.

Платното „Млада селянка със сламена шапка в житата“  през 1997 г. попада в частната колекция на Стивън Уин срещу 47,5 млн. долара, който по-късно я препродава.

През 1987 г. японска компания купува на аукцион в Лондон най-популярната картина на Ван Гог „Слънчогледи“ за 40 млн. долара.

 

Сподели във Facebook