Със сигурност може да се каже, че празниците на изкуствата „Аполония“ вече 34 години пишат едно дълго изречение. В него често има неочаквани обрати, емоционални думи и глаголи в минало несвършено и най-вече в сегашно и бъдеще време. Защото това е изречението, което задъхано иска и успява да грабне публиката, да й поднесе плодовете на българската култура във всички нейни области. И ако през 1984 г. „Аполония“ рязко излезе извън релсите на „униформените“ фестивали, днес празниците в Созопол отново отказват да „слязат“ при масово ширещата се и скъпо платена безвкусица. Напротив, „Аполония“ държи и повишава критериите – и на творците, и на публиката. Ако артист, писател, произведение влезе в програмата на фестивала, това е марка за стойност, която никаква казионна инстанция не може да даде... Ето къде се крие дълголетието на това истинско културно събитие – всички осъзнават, че в Созопол в началото на септември всяка година можеш да видиш и чуеш концентрирано това, което наистина си струва, да се срещнеш със съмишленици, да контактуваш отблизо със създателите на духовна добавена стойност.

Големият български скулптор Павел Койчев получава наградата „Аполон Токсофорос" от Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Аполония"

Прогамата на „Аполония“ през 2018 г. от 31 август до 8 септември

със сигурност ще привлече вниманието ви, който и клон на изкуството да предпочитате - българско кино, театър, класическа и модерна музика, литература и изобразително изкуство.

Фестивалът се открива в амфитеатъра в града с концерт на Младежката филхармония "София" при Националното музикално училище "Проф. Любомир Пипков" с диригент Георги Патриков. Солист е 14-годишният цигулар Кай Орлинов, носител на редица национални и международни награди.
А в изобразителното изкуство "Аполония" представя още в първия си ден - 31 август в Художествената галерия изложбите на Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев.

Музика

Музикалната програма на фестивала съдържа класически и джаз концерти. Аудиторията ще чуе цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев. Фолклорът е представен със спектакъл на фолклорния ансамбъл "Странджа". В амфитеатъра през деветте фестивални дни ще излязат Хилда Казасян, Белослава, Стенли, "Ангел Заберски трио", Васил Петров и Военен биг бенд - Стара Загора, младата рок група JEREMY?, Милица Гладнишка, GloBalKan, Koka Mass Jazz и фънк групата Funky Miracle.
Очаквайте и най-новия проект на тромпетиста Михаил Йосифов - Bg Vintage, който създава заедно с артистичния си мениджър Елисавета Петрушева и певицата от суинг триото Sentimental swingers Вера Шандел. Идеята на екипа е да припомни популярната българска градска музика от 20-те години до днес, но с нови авторски аранжименти.

Фестивалът ще бъде закрит от една от най-популярните български рок групи за всички времена - ФСБ. За музикантите от легендарната банда, които празнуват 40 години на сцената, това ще е първа изява на "Аполония"

Литература

Над 20 са събитията, посветени на българските издатели и писатели. Георги Господинов ще представи в Художествената галерия книгата си "Всички наши тела".  Още 11 заглавия ще се срещнат с публиката, сред които "Гласът на тишината" на Иван Теофилов, "Сестри Палавееви" на Алек Попов, "Оксиморон (Нечовешки роман)" на Михаил Вешим, "Остайница" на Рене Карабаш, "Балканска рапсодия" на Мария Касимова-Моасе.

Театър

Народният театър засилва присъствието си тази година и ще гостува с три спектакъла: "Виновният" от Димитър Димов, режисьор Юрий Дачев, "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова, режисьор Бойка Велкова, и "Лисичета" от Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева. След успеха си на софийска сцена моноспектакълът "Чамкория" по романа на Милен Русков, режисьор Явор Гърдев (Театър 199), също се пренася на фестивалната сцена в Созопол. В ролята е актьорът Захари Бахаров, който тази година спечели наградите "Аскеер" и "Икар" за водеща мъжка роля за изпълнението си в "Чамкория".

Кино

Седем филма ще видят в киновечерите зрителите в читалище "Отец Паисий": "Ага" на режисьора Милко Лазаров, който тази година беше избран да закрие филмовия фестивал "Берлинале" в Берлин; "Посоки" (режисьор Стефан Командарев), "Възвишение" (режисьор Виктор Божинов) и "Вездесъщият" (режисьор Илиян Джевелеков).

Билетите за всички събития, както и златният пропуск, който осигурява достъп до всички събития, са пуснати за продажба в мрежата на Eventim.

Пълната програма на Празници на изкуствата Аполония 2018 може да видите тук.

Сподели във Facebook