За своята 63-годишна история конкурсът „Евровизия“ дари зрителите си с огромен брой незабравими моменти и изпълнения. Кои са най-впечатляващите от тях:

АВВА, 1974

Шведският квартет стана може би първи победител на „Евровизия“, чиято слава надскочи пределите на Европа. Причината е, че на конкурса АВВА представиха актуална музика, а тяхната композиция Waterloo по-късно стана световен хит, който и се смята за един от най-добрите в репертоара им. Групата просъществува само 10 години, но нейните феновете продължават чакат възраждането ѝ. През 2000 г. на музикантите предложиха 1 млрд. долара, за да станат отново АВВА, а съвсем наскоро се появи шанс отново да видим легендарната група – готви се проект за световно турне с холографски изображения на изпълнителите.

Селин Дион, 1988

Канадската певица започва да се появява на сцената много рано, получава определена известност в Европа и Азия, но „Евровизия 1988“, където тя представя Швейцария с френскоезичната песен Ne partez pas sans moi прави 20-годишната изпълнителка истинска звезда. А когато Джеймс Камерън избира за „Титаник“ баладата на Дион My Heart Will Go On, славата ѝ завладява света.

Тото Кутуньо, 1990

Италианският певец, който редовно взема първото място в Сан Ремо, се появява в „Евровизия“ на 47 години и като пълноценна звезда на европейската естрада лесно завоюва сърцата на зрителите. Наистина неговата песен Insieme 1992 не става такъв хит като L’italiano, но е включена в едноименния албум на изпълнителя, който излиза след победата в „Евровизия“.

Дана Интернешънъл, 1998

Решението на израелските организатори да качат на сцената на „Евровизия“ транссексуална певица беше доста нестандартно, но именно това направи възможна третата победа на страната. Що се отнася до самата Дана Интернешънъл, след изпълнението на Diva и полагащото ѝ се първо място тя получи огромна слава, което ѝ позволи да издава албуми, да обикаля световните сцени и да направи собствено шоу.

Lordi, 2006

По принцип на „Евровизия“ периодично се появяват музиканти-рокери, но това не е довело до нищо хубаво. Единственото изключение е групата от Финландия, която грабна зрителите. Членовете на Lordi с маските на чудовище бяха далече от сладникавия поп, който най-много дразни на „Евровизия“. Затова и песента Hard Rock Hallelujah донесе неочаквана, но заслужена победа на групата. За щастие „Евровизия“ не се превърна в рок фестивал.

Кончита Вурст, 2014

Изпълнителката или изпълнителят от Австрия се превърна в своего рода Дана Интернешънъл на нашето време, в отделни моменти даже я превъзхождаше, но по принцип историята беше същата. Разбира се, брадатата Кончита шокира публиката, но нейното изпълнение на Rise Like a Phoenix беше толкова добро, че шокът от вида ѝ премина, а високите оценки останаха. Криещият се зад маската на Кончита Томас Нойвирт продължава да гастролира и да пее, но неотдавна призна диагнозата си – СПИН. Той заяви, че Кончита се е изчерпала, затова кардинално промени имиджа си. Но Нойвирт го знаят малко хора, а Кончита – целия свят.

Сподели във Facebook