„Веднъж като дете ми каза, че дъждът те натъжава. Докато не ти купих чифт гумени ботуши и мушамичка. Зелена, с качулка. От този ден нататък само искаше да вали, за да ги сложиш и да излезеш, и да джапаш в локвите, и да пръскаш вода във всички посоки”

                                                                       Из „Разговори с мама”

"Разговори с мама" на сцената на театър 199. Снимка: Павел Червенков

„Разговори с мама“ е различна пиеса. Отдавам тази различност на аржентинеца Овес, на когото Галсеран до голяма степен е останал верен. - пише за новата постановка в театър 199 нейният постановчик Венци Кулев. Българската публика ще има възможността да види за пръв път на родна сцена поставено произведението на големия аржентински журналист и режисьор Сантяго Овес в драматургичния вариант на каталонския драматург Жорди Галсеран.

Когато Галсеран беше в София, му зададох въпроса: „Как стигнахте до „Разговори с мама“?“ - продължава Кулев - Той ми отговори, че това е единствената пиеса, която е писал по поръчка. Каза също, че сюжетът в първата част е изцяло на Сантяго Овес, а втората част на пиесата е изцяло негова. Каза, че е преодолял известни трудности, за да сведе действащите лица само до двама – майка и син, даже намекна, че това е изсушило донякъде историята. И действително – първата и втората част са различни и стилово и драматургично.

"Разговори с мама", Снимка: Павел Червенков

В пиесата има реплика на Мама:

„Старостта е привилегия, с която се сдобиваме малко късно. Единственият начин истински да се възползваме от нея е не да я държим само за себе си, а да я споделим...“

Тук бих заменил думата „привилегия“ с думата „богатство“ и тогава, според мен, на преден план излиза посланието на автора, че старостта позволява на човек, макар и късно, на преклонна възраст, когато животът вече е почти изживян, да открие простите  истини за житейското съществуване и това е голямото „богатство“, както на старостта, така и на докосването до смъртта. Защото, както казва големият италиански поет Марио Луци: „...когато майката умре, синът се ражда втори път!”

 "Разговори с мама": автор Сантяго Овес, драматургия Жорде Галсеран, постановка за българска сцена Венци Кулев

За пиесата:

Авторът на "Разговори с мама" Сантяго Карлос Овес е аржентински журналист, сценарист и режисьор, роден в Буенос Айрес на 14 септември 1941 г., умира в същия град на 2 май 2010 г. Овес обиква киното още от малък, когато с майка си посещава така наречения „ден на дамите”. Там се прожектират няколо следобедни филм, има и „детските дни”, в които също на намалени цени дават по три филма. Бащата на Сантяго притежава месарница в близост до кино „Колониал“, където всяка седмица се прожектират по три аржентински продукции.

По-късно семейството му се мести  до кино „Лоранж“ и Овес започва работа като продавач на билети. Тук гледа за първи път лентите на Трюфо, Годар, Скола, Моничели и години по-късно казва в едно интервю: „аз не съм учил кино, но в кино „Лоранж“ изучих модерното кино и новото аржентинско кино: Фавио, Мартинес Суарес и Антин, който адаптира първите истории на Кортасар за големия екран. Това бе едно училище за мен, учене, чрез гледане на филми.“

"Разговори с мама", театър 199, в ролите: Меглена Караламбова и Георги Къркеланов. Снимка: Павел Червенков

През 1967 г. е първата му работа в киното като асистент-режисьор на Хулио Портер („Скандал в семейството“). Години по-късно започва работа и като режисьор, а най-известните му творби са „Есенно слънце“ (1996), „Убийство от разстояние“ (1998), „Фарът“ (1998) и, разбира се, „Разговори с мама“, която през 2004 г. излиза на екран и печели Голямата награда на Московския кинофестивал.

Жорди Галсеран е каталонски драматург, сценарист и преводач. Роден е на 5 март 1964 г.  и живее в Барселона. Галсеран следва филология в Барселонския университет. През 1988 г. започва да пише пиеси. Издава и няколко книги с разкази. Пише както на каталонски, така и на испански.Превежда „Ревизор“ на Н. В. Гогол, пиеси на Карло Голдони, Нийл Саймън и Душан Ковачевич. Пиесата му „Методът Грьонхолм“ му носи световна известност.

Сред драматургичните творби на Галсеран са още:  „Верига от думи“ (награда „Борн“ за театър през 1995 г.), „Дакота“ (приз „Игнази Иглесиас“ за 1995 г.), „Гауди“ (мюзикъл в съавторство с Алберт Гиноварт, 2002 г.). Сред по-новите му произведения са „Карнавал“ (2005), „Канкун“ (2007), „Бурунданга“ (2009) и „Кредитът“ (2013).

Жорди Галсеран е добре познат на българския почитател на Мелпомена и със сигурност "Разкази с мама" ще бъде поредното заглавие от афиша на театър 199 "Валентин Стойчев", което ще напълни залата.

Премиера: 25 и 28 юни 2016г. от 20:00ч.

В ролите: Меглена Караламбова, Георги Къркеланов

Постановка: Венци Кулев

Костюми: Нина Пашова

 

Сподели във Facebook