Култура

22 Февруари 2017

Животът днес

Тънка ирония и заплетена интрига, криминале с остри нотки на комедия и силен привкус на напиращ смях - не, не става въпрос за грешка, а за "Съдебна грешка". Новото представление на театър 199 ще ви закове и разтърси едновременно. Пиесата е на Сър Джон Клифърд Мортимър (1923-2009) - английски юрист, драматург, сценарист и романист, получил  най-голяма популярност с поредицата си романи за станалия легендарен литературен герой – адвоката Хорас Ръмпоул.  През 1958-ма г. "Съдебна грешка" е поставена  в Лирик Хамерсмит и добива широка известност. Любопитното е, че английският филм по споменатия сюжет (1962) е продуциран от българина-емигрант Петър Увалиев. 

За пиесата

Двама чешити в едно малко помещение с решетки на прозореца. Единият виси постоянно на перваза. Радва се на гледката и се любува на песента на птичките. Другият е дошъл със специална задача, която е изключително важна за него. Той е напрегнат и тревожен. В неприветливата затъмнена килия първият смята втория за не съвсем наред. И обратното. Но скоро лампите светват и мъжете могат по-добре да се огледат. Фаул, който е държал магазинче за семена за пернати домашни любимци е обвинен в убийство. Моргенхол е адвокат с незавидна кариера, избран съвсем случайно от подсъдимия да го защитава. Въпреки първоначалната съпротива на Фаул, героите се заиграват да намислят най-добрата стратегия в заплетения случай. В тази класическа британска комедия ще видите двама брилянтни актьори, запазена марка за интелигентна сатира, може би най-дългосрочният артистичен тандем в българския театър. Фаул на Пламен Пеев е типичният малък човек. Несретник, на когото не можеш да не съчувстваш. Но който, може би, не е чак толкоз глупав. А Моргенхол на Теодор Елмазов се смята за остър като бръснач, но на моменти ни кара дълбоко да се съмняваме в това. Валентин Ганев с тънка ирония разплита деликатната материя и игривия хумор на пиесата. Интригата в криминалната история ще се окаже пленително заплетена. А неочакваният край ще ви изпрати от театъра с усмивка на уста и с разведрена душа.

 

Андрей Филипов

Както е известно, Testis unus testis nullus, или един свидетел, пък бил той и централен, не е свидетел, т.е. трябва ни най-малко обичайния брой - два. За това призовавам 199 свидетели на случаен принцип (нов стил - 169)* да освидетелстват изненадания свидетел по време на зрелищен процес, който ще се проведе в уютното мазе наречено театър. Желаещите могат да представят свидетелство за съдимост пред ръководството и да внесат съдебна такса на касата на ул. „Раковска“ срещу което ще получат нужната ценна книга,  осигуряваща им достъп в залата. Ако лековерните свидетели не открият това което търсят, могат да потърсят справедливост, както и възстановяване на сумата и претърпените морални щети където и от когото намерят за добре.

А сега, сериозно: толкова не съм се смял много отдавна, за което благодаря на Тео Елмазов, че откри чудесната пиеса на Джон Мортимър, на Пламен Пеев, че я прочете и на двамата заедно, че ми я повериха с надеждата да не сгреша много в поставянето. Тео и Пламен са най-дълговечният артистичен тандем в българския театър, който аз знам - запазена марка за интелигентна сатира. Една театрална грешка е по-безобидна от една съдебна и всяка грешка води след себе си безброй други, но който е безгрешен, нека хвърли камък по нас и да се пази камъкът да не се превърне в бумеранг.

Валентин Ганев

Следващите представления на „СЪДЕБНА ГРЕШКА” са на 9-ти и 25-ти март; 4-ти и 23-ти април.

Сподели във Facebook