От 21 до 23 юни 2019 г.  в София ще се проведе фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ и включеният в неговата програма форум „Кино в училище“. За шеста поредна година форумът ще събере учители,  културни дейци от читалища, библиотекари и социални работници, които вече прилагат киното на подход в часовете и извънкласните занимания. Помага им платформата CinEd – европейска мрежа  с колекция от филми и обучителни  материали.

Събитието включва програма от безплатни прожекции и дискусии за ученици и техните учители 

Киното помага за развиване въображението на децата, за въвеждането им в естетиката на европейското кино и изкуството въобще, в игровите модели и подходи в училищното обучение.  

Пълната програма на фестивала вижте тук.

Програмата CinEd на амбициозната програма, киното да заеме мястото си в училище, се е заел Френския институт в Париж, финансирана от програма „Творческа Европа / MEDIA“. Инициативата обхваща десет европейски държави, като всяка една е представена с един или два филма, преведени и придружени с педагогически материали, улесняващи учителите при работата им с учениците. Благодарение на сдружение „Арте Урбана Колектив“ за последните 4 години близо 5000 ученици в България са гледали поне един европейски филм от платформата.  

Прецизната филмова селекция цели да събуди интереса на младите към европейското кино и същевременно да повдигне темата на фестивала „Кино в училище”. Между лентите, които ще бъдат показани са кинокласиката на Жан Виго „Нула за поведение“, „Първият учебен ден“ на Жак  Розие, както и документалният филм  на режисьора Николай Василев. Едни от въпросите, „Формулата на Тео“ поставя важни въпроси като „Какво е важно за доброто образование?“ и „Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин?”.

Друг филм от селекцията  - „Сто деца в очакване на влак” на режисьора Игнасио Агуеро - е поетичен разказ за група деца от беден квартал на Сантяго, Чили. Всяка събота църквата на Ермида се превръща в кинозала, а децата, които никога не са ходили на кино, създават филм, след като сами са изработили устройствата, довели до изобретяването на седмото изкуство.

Ралица Асенова

 Да гледаш филм в тъмна зала, с други хора не е същото като да гледаш на екрана на смартфона си. Децата в салона  научават заедно един нов език, който ни прави визуално грамотни, чувствителни, селективни, казва директорът на фестивала Ралица Асенова от сдружението "Арте урбана колектив“.

Прожекциите са в зала „Славейков“ на Франския институт, достъпът е безплатен.

 

 

Сподели във Facebook