Култура

20 Февруари 2016

948

Животът днес

"Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година да стане лято и цял живот, за да бъдат щастливи"

На 5 януари големият Умберто Еко навърши 84, а едва месец по-късно напусна живота, победен от коварната болест рак.

"Романът е като дете, поне две години трябва да се грижиш неотлъчно за него" - казваше писателят, чието творчество остави сериозен отпечатък в световната литература. 

Роден в Александрия и закърмен с любов към книгите в библиотеката на Ватикана, където работел приятел на семейството. Малкият Умберто обичал да прекарва дълги часове, прелиствайки исторически книги, като особено го вълнувала темата за йезуитите. Дядото на твореца бил подхвърлено дете е когато попада на списък от изрази, които йезуитите използвали за подхвърлени деца, разбира, че фамилията му всъщност е абриавиатура ECO „ex coelis oblatus“ (даден от небето). Това откритие в решаваща степен определя творческия му път.

Умберто Еко неведнъж споделя вярването си, че всеки писател сам създава своя читател. 

"... непрекъснато чувам разни хора да твърдят, че съвременниците ни не четат. Всъщност в нашия век читателите са много повече, отколкото в миналия. В книжните магазини „Fnac” можете да видите много млади хора, които прелистват книги. Когато бях млад, книжарниците бяха затворено пространство. Ако там влезеше някой млад човек, към него се доближаваше продавачът и му казваше: „Какво ще желаете?“ Това веднага убиваше желанието.".

Умберто Еко е един от най-четените автори в света и с неговата загуба, световната култура губи един от най-светлите си умове. Поклон!

 

Сподели във Facebook