Нека седмицата на най-големия християнски празник започне с великолепната музика на Моцарт, Вивалди, Перголези, Бах, Шуберт, Хендел, Гуно, Ц. Франк, Качини.

Солисти: Илияна Генева - сопран, Даниела Панчевска - медзосопран, Огнян Митонов - кларинет.  Диригент: Огнян Митонов

За първи път съвместна изява на Камерен оркестър "Митонисимо ", солисти и хорът със 124-годишна история "Рилски звуци".

Камерният оркестър "Митонисимо" е съставен от професионални музиканти

Разнообразни произведения от предкласиката, класиката и романтизма. Три изпълнения на Ave Maria  от различни композитори - Бах-Гуно, Шуберт и Качини

Къде: зала на Военно-медицинската академия (ВМА), ул. "Св. Георги Софийски" 3 в столицата, (вход откъм улицата от дясната страна на болницата, зад спешния сектор)

Билети на касите на EasyPay, онлайн чрез ePay.bg: 

https://www.epay.bg/v3main/sale/user/view?saleid=8508820191

В програмата:

Джовани Перголези - Stabat Mater

Вивалди – откъси от Gloria

Моцарт – Ave Verum Corpus , мотет Exultate Jubilate , инструментални произведения

Хендел –откъси от Месия

Бах - инструментални произведения

Шуберт, Качини, Бах-Гуно – Ave Maria

Ц. Франк - Panis Angelicus

Специален акцент в програмата заема Stabat Mater от Джовани Перголези. Това силно емоционално и въздействащо произведение авторът пише докато е тежко болен и го завършва малко преди да напусне този свят, на 26 годишна възраст. Чрез средствата на музиката, тази своеобразна лебедова песен на младия композитор на основата на текст от средновековна поема, пресъздава размисъл на човек за мъката и душевното състояние на Дева Мария пред разпнатия Божи син, пробужда желание за съпреживяване, преминаващо в молитва към Христос и Божията майка за закрила и спасение на душата. Хармоничният език на Перголези изпреварва времето си. Жан-Жак Русо описва първите тактове  като:„най-съвършените и трогващи, излезли изпод перото на музикант”. Върху същия текст са композирани десетки произведения, но Stabat Mater на Перголези остава най-популярното и изпълнявано повече от 280 г. Това е и най-често отпечатваната музикална творба през XVIII в.

Диригентът Огнян Митонов

Камерен Оркестър „Митонисимо”, съставен от едни от най-талантливите музиканти, представители на нежния пол, e създаден в края на 2008 г. от диригента Огнян Митонов.В концертите на оркестъра по уникален начин се съчетават ансамбловата и солистичната изява, инструменталното с вокалното изкуство, класиката със съвременни произведения, привличащи най-широк кръг публика. В концертите са включени специално композирани или аранжирани за състава от Огнян Митонов виртуозни пиеси, някои от които изпълнени от самия него като солист кларинетист. Всички музиканти от състава са и негови солисти. Често в концертите на оркестъра участват като солисти изтъкнати оперни и оперетни певци, изпълнявайки популярни арии, ансамбли, канцонети и евъргрийни.

Сподели във Facebook