Култура

11 Октомври 2017

Животът днес

В шеметно развиващия се технологичен свят като че ли няма място за приказките, но психолозите са категорични, че родителите не бива да ги пренебрегват. Защо приказните герои не са само част от миналото, а трябва да са част и от настоящето на нашите наследници? Вижте съветите на специалистите:

  1. Приказката е най-достъпния и лесен начин децата да разберат живота и как да се справят с него.
  2. В приказките са описани базовите отношения между хората и жизнените ситуации – любов, приятелство, лъжа, радост, тъга.
  3. Приказните образи са еднозначни – добър, лош, зъл, щедър, алчен, умен, глупав. Никакви полутонове, които са неразбираеми за децата.
  4. В приказките винаги побеждава доброто, а това е важно за децата, за да не се страхуват от това, което ги очаква. Когато знаеш, че доброто ще победи, смело ще вървиш напред.
  5. В приказките вършат добри дела. Децата виждат прояви на трудолюбие, на щедрост и те разбират какви трябва да бъдат, за да се нареждат нещата им.
  6. В приказките има много повторения – когато вадят ряпата например, тя се споменава непрекъснато, като групата се увеличава. А децата харесват повторенията. Първо - те им помагат, за да запомнят написаното. Второ – малчуганите обичат да чуват нещо вече известно, това ги успокоява и им осигурява чувство за стабилност и предсказуемост.
  7. Детето, което вярва в приказките, вярва и в доброто, а това му помага да се усмихва на света и да не се бои.
  8. В приказките е събрана мъдростта на вековете, която липсва в съвременния материален свят. Децата научават, че трябва да бъдат добри и трудолюбиви, да помагат на другите, да се радват на щастието им. Затова и лентяите, злобните и завистливите герои винаги накрая получават заслуженото.
Сподели във Facebook