Шампанското има добра репутация в целия свят. Не случайно по традиция наздравиците се вдигат именно с тази напитка. Учените обаче твърдят, че шампанското е и много здравословно. Ето 5 причини да отворите бутилка с пенливото вино и да се насладите на изтънчения му вкус, без да прекалявате с количеството му:

Мехурчетата ни правят по-умни

Професор Спенсър от университета в Бирмингам провел изследване с лабораторни мишки, като ги поил с шампанско, а след това ги пуснал в лабиринт. Оказало се, че любителите на пенливото вино доста по-бързо се ориентирали и намерили изхода в сравнение с контролната група от трезвеници. Проф. Спенсър установил също, че мишките от първата група по-добре запомнили пътя и в следващите дни пристигали на финала още по-бързо. Ученият направил извода, че шампанското подобрява когнитивните функции, когато с него не се злоупотребява.

Предпазва от сърдечносъдови заболявания

Причината за този ефект е в съдържащите се в шампанското полифеноли, които понижават кръвното налягане. Според специалисти от Великобритания две чаши в седмицата от пенливата напитка могат да намалят риска от инсулт и сърдечен пристъп. Резултатите от друго изследване показали, че умерената употреба на шампанско води до повишаване на нивото на азотните окиси в кръвта, което подобрява състоянието на артериите и нормализира кръвния тонус. Понижава се и опасността от образуване на тромби, които са главният виновник за инфарктите.

Помага срещу стреса

По данни на Института за изследване на хранителните продукти в Мадрид шампанското съдържа вещества, които предпазват нервните клетки. Затова неговата употреба повишава защитата на организма от неврофизиологичните възрастови заболявания и помага да се справим със стреса.

Сваля килограмите

В една чаша от пенливото вино се съдържат около 90 калории, а в сухото шампанско и по-малко. Въпреки това шампанското засища, особено ако се съчетава с продукти, подходящи за благородната напитка – сирена, грозде, маслини, но в никакъв случай с чипс или хамбургери, както е при бирата. Съществува и доста ефективна диета за отслабване, основана на шампанското.

Повдига настроението

За разлика от обикновеното вино или високоградусовите напитки шампанското действа леко на организма, но достатъчно бързо. Този ефект се дължи на мехурчетата, чрез които алкохолът мигновено попада в кръвта. Повишава се настроението и позитивната нагласа.

Още по темата:

Върху етикетите на шампанското обикновено ще видите надпис Brut, Extra Dry или Sec:

Brut означава сухо шампанско с ниско съдържание на захар.

Extra Dry (много хора погрешно тълкуват този надпис) е с по-високо съдържание на захар в сравнение с Brut.

Sec е шампанското с най-много захар, като често има плодов вкус.

Сподели във Facebook