Лайфстайл

7 Август 2018

3213

credoweb bg

Лятото е време за отпуска, за пътуване, за приключения. В горещините обаче умората идва неусетно. Важно е на път да  тръгвате отпочинали  и да спазвате няколко прости правила, пише в профила си в CredoWeb д-р Петко Стефановски, началник на Спешно отделение в Плевен.

Подходяща температура в колата

Не настройвайте климатика с повече от 10 градуса под температурата навън. Ако отвън е 35 градуса, климатика трябва да е настроен максимално на 25 градуса, защото стресът за организма излагайки се на по-високата температура е огромен. Възможно е да се получи топлинен удар. В случай, че автомобилът е без климатик, то отворените прозорци не могат да осигурят достатъчна циркулация на въздуха, а усещайки, че вятърът разхлажда, то шофьорът и пътниците прегряват още повече. Тук опасността от топлинен удара е огромна. 

Пийте повече течности

 Особено, ако пътувате с автомобил, който няма климатик. Задължително е, да се пие повече вода, а не сода, сокове или други газирани безалкохолни, а алкохола е табу. Лесно правило е на всеки градус повишена температура над 30 градуса, по около 100 мл. вода трябва да се пие на всеки час.   Много е важна разликата с външната температура, а усещането за студ и комфорт е измамно. Влизате в колата изпотени, а организмът се е адаптирал към високата температура, а в автомобила е хладно и това е стрес. При всяко едно затопляне и охлаждане се разстройва цялата водно солева хомеостаза на организма.

Правете чести почивки

На 1,30 ч. шофиране почивката трябва да е поне 10 минути, защото силното слънце изморява очите. Те се опитват да се нагодят и се получава измамно чувство, че сте бодри, и свежи, и може да шофирате дълго време. Всъщност не е така, защото отбясъците на слънцето изморяват.

През лятото шофирайте с подходящи слънчеви очила

Използвайте слънчеви очила

Препоръчително е да са с УВ филтър, да бъдат и поляризирани. Поларизацията осигурява по-голям контраст и разкост на образа, което се губи в лятната омара, когато въздухът трепти и сме на дълъг път по магистралата.

Не прекалявайте с кафето

Кофеинът освен, че има ободряващото действие, има и диуретично свойство. С честото уриниране се губят повече течности и съответно се задълбочава състоянието, и по-бързо може да се стигне до топлинен удар.

Сподели във Facebook