С появата на бръчките се разколебават и твърдите убеждения на хората. Това показват наблюденията върху над 46000 американци в периода между 1972 и 2004 г. Изследването установява, че с остаряването възрастните хора възприемат по-либерално политическите, икономическите, расовите и сексуалните проблеми, както и отношенията между половете. Това не означава, че баба ви изведнъж ще стане хипи, но в общи линии възрастните възприемат по-либерално случващото се около тях.

Стволовите клетки също остаряват

Под отпуснатата кожа клетките на организма също се износват. Изследванията показват, че с остаряването способността на стволовите клетки да регенерират намалява. Учените обясняват това с генетиката. Според тях, при възрастните хора се активизират гените в стволовите клетки, които отговарят за стреса и възпаленията.

Нуждата от сън намалява

Изследване с участието на 110 д

уши установило, че хората на възраст между 66 и 83 години спят с около 20 минути по-малко от хората между 40 и 55 години, а те от своя страна спят около 25 минути по-малко от младите – от 20- до 30-годишните. Изводът е, че по-старите хора се наспиват по-бързо. Според друго изследване възрастните заспиват по-трудно и сънят им е по-повърхностен. Повечето хора над 65 години казват, че имат проблеми със съня и голяма част от тях страдат от безсъние.

Хората стават по-разсеяни

С остаряването се затруднява възприемането на странична информация, например говор на фон или мигащи билбордове. Намалява и способността да се игнорира отвличането на вниманието. В същото време понякога възрастните развиват уникална способност да свързват незначителни информации с други, изникващи в същото време.

Кожата провисва

С възрастта външният слой на кожата, наречен епидермис, изтънява. Едновременно с това кожата губи еластичността си и  мазнините в по-дълбоките й слоеве се стопяват. В резултат на това тя увисва и се появяват бръчки. В такива случаи  козметичните процедури, като инжекции, не помагат особено, защото костите на челюстите, скулите и очните кухини също се износват с времето.

Чувството за хумор се запазва

Доказано е, че смехът е полезен за здравето и добрата новина е, че остаряването не променя емоционалната реакция на хумора. Тази реакция е важна, защото е свързана със социалните контакти и подобрява качеството на живот. Помага и за справянето със стреса от остаряването. Въпреки това, старите хора по-трудно схващат шегите на младите.

Старите хора са по-позитивни

Много хора в напреднала възраст са щастливи. Според изслезване на социолози от Чикаго от 2008 година, увеличаването на продължителността на живота от 1970 година е свързано с повече щастливи години. В същото време обаче здравето се влошава, а доходите намаляват. И двете са важни фактори, обуславящи щастието. Тези фактори могат да бъдат редуцирани от позитивното отношение към живота. Учените отбелязват, че старите хора гледат на миналото през розови очила, те са по-големи оптимисти от младите и затова са толкова щастливи, колкото и всички други хора.

 

 

 

Сподели във Facebook