Лайфстайл

13 Септември 2015

2065

Бойка Велинова

Белите бъбреци на птици и животни, които всички куртоазно избягваме да наричаме с истинското им име – тестиси, и ползваме евфемизми като камъчета, бижутата на бика, хайвера на каубоите или прерийни стриди, не са за всекидневно ползване. Те са сравнително евтина, натурална храна и са много богати на белтъчини, мазнини, тестостерон и минерали. Хапват се в малки количества, а китайците ги смятат за едни от най-мощните афродизиаци на света.

Като едни истински балканци, ние не се червим като ощипани госпожици, когато стане дума за вкусно приготвени субпродукти, имаме едно събитие, чието лого пародира добре позната марка бързи закуски с многозначително и нарочно заоблени форми на М-то, известно като Световен шампионат по готвене на тестиси – Мъдеяда (или Мудреяда). Идеологът, основател и неуморим организатор на инициативата Лубомир Ерович си има изградена цяла философия по темата. Той смята топките, в пряк и преносен смисъл, за сръбска запазена марка, така както шотландците са известни със скоча, а швейцарците – със своите сирена. И защо да не организира една Световна купа, както има в спорта? Разликата е, че участниците в Мъдеяда няма да се явяват на предварителни квалификации, а ще могат да кръстосат шпаги с готварските си умения дори ако са дошли в последната минута в една непретенциозна по домашному и много, много забавна и приятелска атмосфера.

 

Мъдеяда няма защо да променя програмата си

и тя е една и съща от първото издание през 2004 г. досега. В последния петък на август и тази година участниците и феновете започнали да прииждат към Рудник, Югозападна Сърбия. Рейсовете от столицата Белград са многобройни, на всеки час (разстоянието е около 110 км). Когато бяхме в района на Чачак преди пет години, пътувахме с кола от България и съвсем лесно открихме мястото. Предизвикателство беше да намерим къде да нощуваме, тъй като идеята на фестивала е да къмпингуваш сред природата и да се срещаш и забавляваш с другите мудеядци. Сега вече се предлагат повечко квартири от местните, както и хотел наблизо с плувен басейн. Тогава обаче, тръгнали без палатка, уж щяхме да спим у едни хора, после у други и накрая се сгънахме в колата. Вечерта обаче си струваше – видяхме целия процес по създаването на палатковия лагер, кутиите и тенджерите с вече приготвени деликатеси за предстоящото състезание, а на скарите отделяха аромат и се опушваха неземно традиционните за сърбите  чивапчичи, плескавици и вешалици. Всеки беше понесъл да се хвали с поне 2-3 вида от домашните си (не само от известните сливови) ракии, а пластмасовите шишета обикаляха из цялата група. Младите бяха изпратени да събират дърва, защото всичко щеше да се приготвя в гърнета и тави на открит огън. Хората от постоянното присъствие (основните няколко отбора са с пиперливи имена все около основната тема) се радваха отново да са заедно и приемаха нас, новаците, с много неподправено гостоприемство и интерес. След около час никой не знаеше на какъв език говори, но всички се разбирахме и тупахме по раменете. В петък вечерта към осем на импровизираната сцена се качи и бендът на събитието и обогати музикалния фон с маршове, рок, фолк и евъргрийни – разбира се, начело с вездесъщия Лубомир. Следват ситуации, достойни за камерата на Кустурица, печени прасенца и яки веселби.

В събота измиваме очи на потока и продължаваме със снощната програма. Чакаме по обед едно от малкото задължителни неща на Мъдеяда – официалното откриване и обявяването на началото на състезанието. Готвенето приключва привечер и започва опитването и съпоставянето на ястията от компетентното жури по вкус, аромат и цялостен вид. Търси се и най-оригиналното ястие от бели бъбреци, което да стане звездата на фестивала. Никой не остава без награда, разбира се, предходните победители са амбицирани да повторят успеха си, а всички се обзавеждаме с тениски с топчестото М на събитието. В осем започва награждаването, а победителят по право получава тематична дървена пластика и коктейл от бели бъбреци и купонът продължава поне до два след полунощ, когато приключва официалната част.

В порция от 100 г бели бъбреци има 135 калории, 26 г белтъчини, 3 г мазнини, 375 мг холестерол и едва 1 г въглехидрати. В овнешките тестиси се намират макронутриенти, сходни с тези в говеждите или свинските, както и към 171 мг натрий, 380 мг калий, 6% желязо, 26% фосфор, 3% магнезий и 13% цинк.

Сподели във Facebook