Лайфстайл

25 Ноември 2014

1467

Животът днес

Бургас изненада икономистите

Мирослава КИРИЛОВА

Индустриалните центрове Пловдив, Стара Загора и Габрово са се превърнали в едни от най-атрактивните области за чуждестранни инвестиции от началото на кризата през 2008 г. до 2012 г. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), изготвен с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Трите области се нареждат веднага след традиционните първенци, привличащи чужди капитали - София, Варна и Бургас. „Една от причините за това вероятно е бързият растеж на експорта в периода на възстановяване на икономиката от кризата, като се има предвид, че значителна част от износа на България се състои от индустриални продукти”, коментира икономистът Явор Алексиев, който е участвал в изготвянето на изследването. Област Пловдив дава добър пример за коопериране на местната власт в лицето на трите общини – Пловдив, Съединение и Марица, добави той. 

София обаче запазва челната си позиция, като съотношението между преки чуждестранни инвестиции и населението е над 9000 евро на човек с натрупване. За сравнение най-зле в това отношение е Силистра, където се падат средно 111 евро на човек. 

Приятна изненада за икономистите от ИПИ е Бургас, който за посочения период успява три пъти да увеличи размера на привлечените инвестиции с натрупване: от 667 млн. евро до малко над 2 млрд. евро благодарение най-вече на инвестициите в „Лукойл Нефтохим”.  През миналата година тази област е била и на второ място по усвоени европейски средства, като шампион за трета поредна година е област Габрово.

Софийска област, от своя страна, успява да отчете двойно увеличение на преките чуждестранни инвестиции– от 663 млн. евро към края на 2008 г. до 1,323 млрд. евро към края на 2012 г. 

Област Варна, която до началото на кризата се нареждаше на втора позиция, като най-привлекателна дестинация за инвестиции отвън, след столицата (главно заради туризма и строителния бум), в периода 2009-2012 г. отчита отлив на чужд капитал. По този начин към края на 2012 г. тя вече се смъква до четвърто място.

„Все още няма официални данни на НСИ за чуждестранните инвестиции у нас през 2013 г., но като цяло за миналата и за тази година може да се каже, че неблагоприятно повлияха популистките завои в управлението и политическата нестабилност. Прекалено голямата административна тежест и бюрокрацията също водят до отлив на интерес. Сякаш електронизацията на услугите се случва само на хартия и не действа на практика”, коментира Явор Алексиев. Според него санкциите срещу Русия също ще окажат негативно влияние. Отдръпването на руснаците като стратегически инвеститор във Варна и Бургас се отразява върху икономическото им развитие. При инвестирането обаче се гледа в перспектива, а все още не се знае дали санкциите не са краткосрочни, така че влиянието им може да бъде ограничено. 

„Важно е чуждестранните инвестиции да се насърчават, но в никакъв случай те не бива да са в ущърб на местното население, а да са в синхрон с нуждите му.”, коментира д-р Дона Пикард, асистент по Социология на селската общност в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Според нея има обаче и безброй примери за успешно развитие на съответните области благодарение на чуждестранните инвестиции.  Колкото повече една територия привлича чужди капитали, толкова повече и нейната икономика процъфтява и доходите на населението се увеличават. От друга страна, високата степен на развитие на дадена област, значителната бизнес активност и високите доходи също привличат инвестиции. Според нея е крайно време България да работи по-целенасочено върху създаването на имидж като дестинация, която разполага не толкова с евтина работна ръка, колкото с квалифицирани специалисти в съответната област. Икономистите от ИПИ подчертават също пряката връзка между дела на висшистите и развитието на областите. Не само инвеститорите са привлечени от работна сила с по-висока производителност, но и работната сила следва по-големите възможности за работни места, по-високи доходи и желано кариерно развитие.

Според Явор Алексиев местната власт трябва да работи по-целенасочено в създаване на добри условия и привличане на чуждестранни инвестиции. В противен случаи допълнително ще се задълбочава разривът между по-развитите и по-богати области и изоставащите. Икономистите от ИПИ съветват да бъдат въведени законови промени, така че 1/5 от приходите от подоходния данък да отиват към общините, като промяната се извърши още от януари 2015 г. Това би означавало около 600 млн. лв. да отиват за общините. „До този момент самите общини не печелиха осезаемо от чуждестранни инвеститори, но една такава данъчна промяна би ги стимулирала да работят за повече работни места и по-високи заплати и възстановява връзката между представителство и облагане. Не на последно място това е ефективен инструмент за борба с корупцията. Кмет вече няма да се избира според това на кого ще даде разрешително за строеж или нещо друго, а според това колко чужди инвестиции е привлякъл”, обобщи събеседникът ни. 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 124