Една от основните причини за появата на алкохолна зависимост у хората е високата обществена толерантност към пиенето, пише в профила си в CredoWeb психиатърът д-р Фанка Койчева. По принцип тя е характерна за всички страни от Европа, но при нас има сериозно неглижиране на проблемите, които възникват в резултат на системна употреба.

На първо място в нашата страна

няма ограничения върху продажбата на алкохол

 Има закон, според който тя е забранена на определено разстояние от училищата и болниците. Това не се спазва. Проблем е, че дори се работи върху разширяване на тази търговска дейност. В магазините са напълно достъпни опаковки на концентрат от 200 мл. От друга страна производителите пускат двулитрови пластмасови бутилки с бира или кутии с вино.

Прави се всичко възможно цената да е ниска, за да има системна консумация. За съжаление тази търговска стратегия работи и действително повишава употребата на алкохол.

Развива се и една широка култура на демонстративно приемане на алкохол по улиците, градинките и превозните средства, особено от ученици. Те се разхождат с бира в ръка така, както преди време се разхождаха с касетофони.

Това не е само някаква си мода, това е поведение с дългосрочни негативни последици. Контролът на алкохолната консумация в системата на здравеопазването беше съвършено смачкан. Ако потърсим клиника, в която да се лекува алкохолно болен, е много трудно да се намери такава.

Кликнете върху снимката, за да прочетете още за алкохолизма - признаци и лечение, обяснени от психиатъра д-р Фани Койчева в CredoWeb

 

Сподели във Facebook