Качественият сън е един от най-важните аспекти на здравето. И това е добре известно на хората, чиято популярност ги принуждава да водят доста напрегнат живот, а стресът е техен постоянен спътник. Затова някои от тях са си създали навици, които може и да изглеждат странни, но им осигуряват необходимия пълноценен отдих.

Кристиано Роналдо

Знаменитият футболист има собствен треньор по… сън. Този човек се нарича Ник Литълхейлс и е взел под крилото си много известни спортисти.

Ник смята, че не е задължително да се спи по осем часа непрекъснато, а за футболистите, които постоянно тренират, това даже е вредно. Според него след толкова продължителен сън спортистите започват да чувстват умора още в средата на деня. По-добре е сънят да се раздели на две части – 6 часа през нощта и час и половина през деня. Литълхейлс твърди, че най-добрата поза за сън е тази на ембрион. Освен това той препоръчва на Роналдо да спи на твърд матрак.

Роналдо, който отскоро е в „Ювентус“, няма намерение да се отказва от услугите на треньора по сън и не греши. Отдавна е известно, че 8-часовата норма е донякъде условна. Потребността от сън е индивидуална и зависи от възрастта, както и от особеностите на организма. На някои хора са достатъчни 6 часа, за да се наспят, а на други – девет часа.

Еминем

Популярният рапър страда от безсъние. Той може да заспи само в пълна тъмнина, при това плътните щори не са му достатъчни. За да не се промъкне в спалнята нито един светъл лъч, Еминем е залепил фолио на прозорците на спалнята си.

Въпреки че според лекарите причината за безсънието на рапъра е дългогодишната употреба на наркотици, все пак в действията му има някаква логика. Светлината пречи на организма да изработва изключително важния хормон мелатонин, който предпазва от онкологични и сърдечносъдови заболявания, както и от затлъстяване. Но основната му функция е регулиране на съня. Повиши ли се нивото на мелатонин в кръвта, хората стават сънливи. Хормонът обаче се синтезира, когато е тъмно, а светлината пречи на този процес.

Том Круз

Известният актьор спи в истински бункер, който не пропуска нито един звук. Причината за тази странност е, че Том Круз хърка толкова силно, че е нетърпим за околните. Преди време е бил принуден да спи в спалня-бункер, за да не пречи на Кейти Холмс, тогавашната му съпруга, но всъщност това решение е било само в нейна полза. Според статистиката съпругите на мъжете, които хъркат, губят около три седмици в годината в безуспешни опити да заспят под гръмките звуци, издавани от половинките им.

Колкото до самия Том Круз, той би трябвало да се обърне към специалист и да разреши проблема с хъркането, защото организмът му ще започне да страда от недостиг на кислород, а това води до сърдечносъдови заболявания, главоболие и други здравословни неприятности.

Марая Кери

Певицата, чийто глас може да „превземе“ пет октави, спи в баня. Необичайната ѝ спалня е натъпкана с овлажнители на въздуха, а таванът е с кръгла форма, за да може водата да се стича. Певицата твърди, че влажният въздух е полезен за гласа ѝ. Тя панически се страхува от студ и виелици, затова в спалнята ѝ е доста топло.

Със сигурност, ако Марая Кери беше срещнала Ник Литълхейлс, той щеше да изпадне в ужас, защото е твърдо убеден, че трябва да се спи на хладно. И е абсолютно прав. Според специалистите най-добрата температура за сън е не повече от 20 градуса. Що се отнася до влажността, тя не бива да превишава 50-60%. По-високата влажност създава благоприятна среда за размножаването на плесенни гъби, които могат да доведат до алергии. Прекалено ниската влажност също не се препоръчва. Сухият въздух дразни лигавицата на носа и гърлото и ги прави уязвими за инфекции.

Лейди Гага

Нестандартната певица явно не страда от клаустрофобия, защото за едно от изпълненията си тя легна в затворен пашкул, напомнящ извънземно яйце. Вътре се оказало толкова уютно, че Лейди Гага взела реквизита в дома си, за да спи в него. Дори си признала, че веднъж не е излязла от яйцето-спалня цели три дни.

Сподели във Facebook