И този уикенд в рубриката на сайта „Животът днес” и телевизионния канал Food Network ви предлагаме една по-лека и различна рецепта. Водещата на поредицата „Гражданка в ранчото“ Рий Дръмънд ви предизвиква да експериментирате. Резултатът е диетично, но вкусно ястие.

Сгответе ястие по рецепта на  Food Network, снимайте го и ни изпратете снимката на адрес: igra@medialink-bg.com. В края на годината чрез жребий ще определим  кой ще спечели наградата на Food Network.

Още предложения за лесни и вкусни ястия може да гледате всеки ден по телевизия Food Network. Рецептите са на български език.

Диетична пица с карфиол

Продукти:

за пицата:

  • средно голям карфиол
  • ¼ чаша настърган пармезан
  • 1 ч. л. италианска подправка (1 с. л. босилек, 1 с. л. риган, 1 с. л. розмарин, 1 с. л. мащерка. Всички съставки се разбъркват добре и се счукват в хаванче.)
  • ¼ ч. л. сол
  • 1 яйце
  • 2 чаши настъргана моцарела
  • ¼ чаша лют сос за пица
  • листа пресен босилек за декорация

за салатата:

  • 4 купички бейби спанак, рукола и зелени салати
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • настърган пармезан

за соса за пицата:

  • 1-2 с. л. зехтин
  • 3 скилидки чесън, пресовани
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • ½ чаша пилешки бульон
  • 2 буркана домати консерва
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. едро смлени люти чушки
  • сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Пицата:

  1. Измийте и нарежете карфиола. Поставете го във фудпроцесора и с бутона „пулс“ раздробете на ситно зеленчука.
  2. Изсипете го в купа, покрийте я с прозрачно домакинско фолио, като с вилица направите няколко дупки.
  3. Поставете купата в микровълновата фурна за около 4 минути.
  4. Изсипете карфиола върху марля или салфетка от плат. Изстискайте водата от карфиола. Постарайте се да отстраните максимално много вода.
  5. В голяма купа разбъркайте заедно карфиола, пармезана, италианската подправка, яйцето и 1 чаша настъргана моцарела, докато се смесят добре.
  6. Загрейте фурната до 220 градуса. Сложете хартията за печене и тя да се затопли.
  7. Изсипете сместа върху хартията, като оформите кръгла кора като за пица.
  8. Печете кората 10-15 минути, докато се получи златист цвят
  9. Извадете кората от фурната и я намажете с лютия сос за пица и поръсете с другата чаша настъргана моцарела.
  10. Печете, докато се разтопи моцарелата - около 10 минути.
  11. Преди да сервирате, поръсете с листата пресен босилек.

Салатата:

Сложете зеленчуците в купа. Поръсете със зехтина, балсамовия оцет, солта и черния пипер. Разбъркайте добре и добавете настъргания пармезан отгоре

Лют сос за пица:

  1. Загрейте тигана.
  2. Добавете зехтин, чесън и нарязания лук и разбърквайте около 4-5 минути.
  3. Добавете бульона и оставете да ври, докато количеството намалее наполовина.
  4. Добавете доматеното пюре и бъркайте, докато се смесят добре.
  5. Прибавете и останалите подправки.
  6. Оставете да ври на бавен огън около 30 минути.
Сподели във Facebook