Доц. Теодора Дърленска е председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Има две специалности – по фармакология и по хранене и диететика. В интервю за Кредоуеб тя коментира защо на пълните хора понякога им е трудно да отслабнат и какви правила за хранене трябва да спазват онези, които искат да свалят килограми. 

Доц. Дърленска, защо някои хора пълнеят, дори да не ядат толкова много или вредни храни?

През последните години се промени схващането за това, защо един човек пълнее. Разбира се, винаги са налице и причини като нездравословно хранене и заседнал начин на живот. Науката много работи в тази област - установява се, че хората с наднормено тегло имат различно възприятие за храна и за ситост. Хормоните при тях са в дисбаланс. При един човек с нормално тегло сутрин на гладно хормоните, които увеличават апетита (грелин) се отделят, подават сигнал към мозъка. След това човекът закусва и хормоните, които потискат апетита (лептин), се отделят.

Балансът между двата хормона е като един танц. При хората с наднормено тегло обаче е установено, че лептинът - хормон на ситостта, е в много по-големи концентрации. Проблемът е, че те са лептин-резистентни. Лептинът не осъществява действието си.

Друг проблем при тях е възприятието на храната. В хипоталамуса например освен сигналите за глад и ситост се реализират и възприятията за храна.

Кликнете върху снимката, за да процетете цялото интервю с доц. Дърленска в CredoWeb

 

Сподели във Facebook