В рубриката на сайта „Животът днес” и телевизионния канал Food Network ви предлагаме една лесна рецепта за еклери. С тях ще изненадате приятно и приятелите си, и любимите си хора вкъщи.

Сгответе ястие по рецепта на Food Network, снимайте го и ни изпратете снимката на адрес: igra@medialink-bg.com. В края на годината чрез жребий ще определим кой ще спечели наградата на Food Network.

Още предложения за лесни и вкусни ястия може да гледате всеки ден по телевизия Food Network. Рецептите са на български език.

Еклери

Продукти:

За еклерите:

1 пакет масло

Щипка сол

Щипка захар

1¼ чаши брашно

5 големи яйца

2 чаши пълномаслена сметана

За шоколадовия крем:

2 ½ чаша течна сметана

500 г настърган черен шоколад

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Смесете 1 чаша вода, маслото, солта и захарта в тенджера и оставете на котлона да заври.
  3. Добавяйте по малко брашно към сместа, като бъркате непрекъснато.
  4. Намалете температурата на котлона и продължете да бъркате, докато се получи рядко тесто. Внимавайте да не загори на дъното.
  5. Свалете от котлона и продължете да бъркате, за да изсъхне малко.
  6. Върнете на котлона за около 2 минути.
  7. Изсипете тестото в отделна купа.
  8. Започнете да добавяте 4 от яйцата едно по едно към тестото, като бъркате енергично, докато не стане хомогенна смес.
  9. Изсипете сместа в шприц и върху хартия за печене оформете малки топчици на разстояние около 2-3 см една от друга.
  10. С намокрени пръсти сплескайте всяка от топките, като я притиснете към хартията.
  11. Разбийте двете останали яйца. Със сместа намажете тестото.
  12. Печете, докато тестото бухне и придобие тъмно златист цвят – 8-12 минути.
  13. Намалете температурата на фурната до 150 градуса. и оставете да се пекат още 5 минути.
  14. Извадете от фурната и оставете да изстинат.
  15. Добре изпечените еклери трябва да са кухи в средата.
  16. Разбийте сметаната. Поставете я в друг шприц.
  17. Разрежете всеки еклер наполовина.
  18. Напълнете долната част на еклера със сметана, покрийте го с горната част.
  19. Подредете ги в чиния за сервиране.
  20. За шоколадовия сос: загрейте течната сметана. Изсипете я върху шоколада.
  21. Изчакайте 2 минути, докато горещата сметана разтопи шоколада и разбъркайте.
  22. Сервирайте еклерите с шоколадовия сос.
Сподели във Facebook