Изкуството да рисуваш върху вода

Мира ВАЛЕНТИНОВА

Няколко капчици боя се нанасят върху вода. Багрите се изтеглят, стесняват, разстилат, до получаването на изящна картина върху гладката повърхност. Впоследствие картината се отпечатва върху керамика, хартия и различни други материи. Това е техниката за рисуване ебру, която днес заема централно място в традиционното тюркско-ислямско изкуство.

Повечето историци и изкуствоведи са на мнение, че ебру се заражда на територията на Туркестан. Оттам то прониква в Иран, а след това и в Османската империя, където окончателно придобива цялостен и завършен вид като техника, материали и концепция за изпълнение.
Първият художник, който успява да изобрази фигурален орнамент върху водната повърхност (а не просто абстрактна текстура, напомняща мрамор) е Хатиб Мехмет Ефенди, живял в Истанбул през първите години на XVIII век. По-късно изкусни майстори развили различни техники: чичекли ебру (цъфтящо ебру); гет-гит ебру (орнаменти във вид на приливи и отливи); акъсе ебру (с допълнителен графичен орнамент) и т.н.

Има няколко версии за етимологичното тълкувание на думата ебру. Според някои теории тя произлиза от персийското eb-rî и означава „имащ форма на облак”. Според други мнения произходът е от чагатайски (средновековен средноазиатски-тюркски писмено-литературен език), където eb-re означава „тъкан/хартия с жилки/бразди”. Най-популярно е становището, че името на изкуството произлиза от персийската дума за „водна повърхност”  âb-rû.

Шуменският художник и скулптор Бехчет Сали Данаджь разказва малко повече за старото, но непознато за много хора изкуството ебру . „Преподавам изобразително изкуство в „Професионална гимназия по химични технологии и дизайн” в Нови пазар. Научих тази древна турска техника от моя ученичка, която беше за три месеца в Турция” – споделя Бехчет Данаджь.

Боите, използвани за водните картини, са специални – от природни съставки и много концентрирани. Една капка се нанася върху специален воден разтвор. Според някои рецепти водата се примесва със специални смоли, за да стане лепкава. Шуменският творец обаче използва животинска жлъчка, за да желира водната повърхност. С жлъчка се разтварят и наситените природни бои, до получаването на подходяща концентрация.

С точна ръка, невероятна лекота и много въображение Бехчет Данаджъ твори изкуство върху вода. С помощта на инструменти, приличащи на отвертки (наричат се бъзове), той изтегля, свива или разширява съответната багра до получаването на желания образ. „Трябва да си много спокоен, защото водата усеща всяко трепване на ръката. Рисуването е много магнетично и енергично” – разкрива преподавателят по изобразително изкуство.

Най- предпочитани фрагменти, които се изобразяват върху вода са лалето и розата. С лалето художниците изразяват своята любов към Всевишния Аллах (в ислямската култура лалето е символ на Аллах), а чрез розата – почитта си към Пророка Мохамед (розата се смята за негов символ). Ебру обаче позволява широк размах на въображението и всякакви варианти на артистизъм – от абстрактни, но изящни цветови комбинации, до цветя, животни, хора и предмети.

През 1990 г. Бехчет Данаджъ завършва Техникум по каменно обработване в Кунино, Той обожава да „прехвърля” произведенията си от водната повърхност върху керамиката. Много майстори използват специална здрава и напоителна хартия. Ебру се „отпечатва” и върху шалове, дрехи, дори черупки от яйца. Най-хубавото е, че няма две еднакви произведения. „Картините винаги са различни.  Ебруто, което правим, можем да предположим как ще изглежда, а не как ще стане.” – категоричен е творецът.

Той е представял техниката в няколко града в страната по различни поводи и признава, че всеки път предизвиква невероятен интерес. „За съжаление обаче с всяка изминала година изкуството се задушава от финансови проблеми. Почти няма меценати, а държавата рядко дава пари за култура и изкуство”, каза със съжаление Бехчет Данаджъ. И докато си говорим, той проверява електронната си поща. Дал е проект за одобрение, за да замине за няколко месеца в Одрин, където се надява да намери ценители на изкуството си.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 53