Ebay е един от най-популярните, най-големите и най-разнообразните сайтове за онлайн пазаруване, затова съветите в статията са насочени към него. Повече от 20 години сайтът продължава да се развива.

Регистрация, поръчка и плащане: Просто трябва да се следват стъпките! Става бързо и лесно. За регистрация в сайта, са необходими функционираща кредитна или дебитна карта, личните данни на купувача и адрес за получаване. Данните са защитени и вскяакви притеснения са излищни, политиката на Ebay е така устроена, че злоупотребата с лични данни е сведена до абсолютния минимум.

Доставки до България: Най-важно е правилното изписване на адреса. Един от най-често срещаните въпроси при онлайн пазаруването е „Дали продуктът ще пристигне?“. Да, ще пристигне, в зависимост от това, какъв тип е и от това, колко е голям. Обикновено той пристига на следните места:

На личнен адрес – понякога куриерите доставят по-малките пакети директно до дома на купувача. Обикновено се обаждат, за да се уговори часа на доставката.

В пощенския клон – най-често там пристигат продуктите. В пощенската си кутия се изпраща известие, в което от пощата казват в какъв срок може да отиде да вземе пратката си.

В пощенската кутия – по-рядко, но ако продуктът е много малък, понякога доставчиците го оставят директно в пощенската кутия.

На митницата – това важи за стоки, които са с цена над 30 лева. Обикновено продавачите от сайта описват, ако има вероятност продуктът да мине през митница, или не.

Избор на продукт. За какво да внимавам: Китайските стоки са най-евтини, но някои от тях крият както своите предимства, така и своите опасности: Ако се купуват китайски обувки и дрехи, трябва да се има предвид, че размерите са съобразени с местното потребление в Азия. Затова внимателно трябва да се гледа графата с размерите. Също така трябва да се има едно наум за снимките! Може да изглежда много красиво на картинката, но понякога китайските продукти подвеждат с това и продават продукт, който е красив на картинка, но е лош като качество.

Продуктът не пристига. Какво да правя?: Важно е да се следят сроковете на доставка. Факт е, че отнема повече време спрямо пазаруването в обикновен магазин в зависимост от това, от къде идва продуктът. Времето за доставка варира най-често между 15 и 30 дена. Също така, макар и рядко, се случва и продуктът изобщо да не пристигне. В такъв случай, веднага след изтичането на срока за доставка трябва да се пише на продавача. Най-често той или ще върне парите , или ще изпрати продукта отново!

Кой продава в Ebay: За продавачите в Ebay е изключително важен рейтингът, който купувачите оставят след пазаруване. Ако купувачът не е доволен от продукта, то той трябва да пише на продавача и да му обясни ситуацията. Например: че продуктът не съответства на описанието и че купувачът иска да постави ниска оценка на продавача. В такива случаи често от онлайн магазина връщат парите на пазаруващия, изпращат наново поръчната стока или… и двете! Рейтингът им зависи от удовлетворението на купувача, затова не трябва да се прибързва с оценките!

Продуктът е наред, но не ми харесва: Ако продуктът не е това, което е трябвало да бъде на живо, винаги може да се върне или да се продаде в български сайт – това, че един продукт не е подходящ за някого, никак не значи, че не е подходящ за другиго.

Пазаруването в интернет изисква търпение, но то определено си заслужава. То осигурява повече възможности за избор, за цени и за качество.

Сподели във Facebook