Когато навън времето е с код "жълто", оранжево", "червено", всички посягаме към дистанционното на климатика. Употребата на климатици вече е повсеместна - в офиси, магазини, обществени сгради, в домовете, в автомобилите. Но има правила, чието нарушаване може да ни създаде сериозни здравословни проблеми. Когато разликата между температурата навън и в климатизираното помещение е повече от пет градуса, рискът е наистина много голям – гърлобол, хрема, схващания, болки в кръста. Причината е, че човешкият организъм не е пригоден за такива ситуации, казва д-р  Росица Шейтанова, физиотерапевт в МЦ „Здраве за всеки”.
 Тялото ни си има собствена терморегулация. При студено време се задействат защитни механизми и се отделя по-малко топлина.

При летните горещини се разтварят всички пори на човешкото тяло, кръвообращението се засилва, лицето се зачервява. За да се саморегулира, живият организъм отделя повече топлина. Нашият биологичен софтуер през лятото е пренастроен за жеги. И когато го подложим на изкуствено създадения студ в климатизираното помещение, организмът не знае как да реагира, блокира, той обикновено не може да се защити, тъй като не е подготвен. Вследствие на естествената терморегулация човек е запотен, зачервен и студът го атакува директно.

При повечето хора резултатът е стягане и болка в гърлото (което те отдават на студените напитки и сладоледа), но обикновено е от климатиците. Другата група оплаквания са от силна болка във врата, кръста или гърба, които се упорити и не минават за 2-3 дни. В този случай трябва да се намеси лекар. Голяма грешка правят хората, които се самолекуват или си самоназначават масаж като терапия. В този случай масажът обаче е абсолютно забранен.

 

Сподели във Facebook