Древната мегаструктура познаваме от много филмови суперпродукции, сред които най-впечатляваща е „Гладиатор” с Ръсел Кроу. В лентата актьорът се превъплъщава в ролята на пълководеца Максимус, принуден от император Комод да се бори за живота си на арената.

Археологическото сърце на Рим е най-големият амфитеатър на света: Колизеумът, както е популярен сега. Историята му е само следствие от вековната страст на древните римляни към кървави зрелища. Носи името си вероятно от огромната статуя на Нерон, стояла недалеч, и е известен с епичните гладиаторски битки и различни спектакли, които са се провеждали тук. Той е паметник на мощта и величието на някогашната империя и олицетворява човешкия строителен гений в древността. Монументалната сграда е елипсовидна и е дълга 188 метра и широка 156 метра. През 2007 г. тя бе избрана за едно от „Новите 7 чудеса на света” и трябва да бъде непременно посетена при първо идване в Рим.

Историческа сцена от Колизеума

За строежа на Колизеума е използван създаденият от римляните иновативен материал – бетонът. В архитектурата са вплетени римската арка и последователно от долу нагоре различни стилове колони – тосканска, йонийска и коринтска. Строителството започва през 70 г. пр.Хр. по времето на император Веспасиан, а откриването от сина му Тит е само десет години по-късно.

Трибуните от варовик, подпирани от тухлени стени, са приемали между 40 и 70 хиляди зрители в пет хоризонтални сектора, разделени с коридори, като императорът и свитата му имали специални ложи. За сенаторите са били предназначени най-близките до арената места, а нагоре са сядали последователно патрициите (знатните градски първенци), рицарите, плебеите и робите. От жаркото слънце ги предпазвала дървена конструкция с платнени тенти. В подземието имало коридори и помещения, където се съхранявали екипировката, оръжията, клетките на животните. Те били изкачвани до арената с платформи. Сред историите за Колизеума има такива за преследванията и масовите убийства над християните, за жени гладиатори и за военнопленници, които предпочитали да се самоубиват или избиват взаимно, но да не излязат с голи ръце срещу лъвовете, тигрите и други животни.

Сцената на Колизеума днес

Идея! Възползвайте се да стигнете пеша до Колизеума по широката Via dei Fori Imperiali, която всяка неделя е затворена за автомобили и е пешеходна зона.

 

Римският Колизеум е само една от десетките сгради, свидетелстващи за гения на тогавашните строители – те правели крепости, амфитеатри, триумфални арки, базилики, терми, обществени сгради, вили, хиподруми, пътища, акведукти и цели градове – много от които стигнали до наши дни.

ВАЖНО! За осигуряване на безопасност на посетителите се допускат най-много по 3000 души наведнъж, затова често се образуват опашки на входа. А ако не искате да се редите на още по-голяма за билетите, осигурете си ги предварително онлайн, направете си разпечатка и я носете със себе си. Трябва да определите дата, но не и час за посещението. Срещу нея в билетния център ще получите входния си билет. В първата неделя на всеки месец се влиза безплатно (също и в държавните музеи и големите археологически обекти, но само за постоянните  експозиции). Спирка на метрото Colosseo на линия В.

Колизеум и съвремие - съхранил историята, около него кипи динамичния живот на 21 век

Цената на редовния билет е €16. Отделно можете да си наемете аудиогид на 11 езика (€5,50) или видеогид (€6). Имайте предвид, че предварително закупени билети не подлежат на връщане. Предлагат се билети с намаление за граждани на Европейския съюз на възраст 18-25 години и за учители.

Друга опция е да си купите комбиниран билет за Колизеума, хълма Палатин и Римския форум, които можете да разгледате за два дни – това е т.нар. Rome Colosseum Pass.

 

Сподели във Facebook