Този уикенд в рубриката на сайта „Животът днес” и телевизионния канал Food Network ви предлагаме свежа рецепта за летните температури.

Сгответе ястие по рецепта на Food Network, снимайте го и ни изпратете снимката на адрес: igra@medialink-bg.com. В края на годината чрез жребий ще определим кой ще спечели наградата на Food Network.

Още предложения за лесни и вкусни ястия може да гледате всеки ден по телевизия Food Network.

Лазаня с карфиол

Продукти:

карфиол, около 1,250 кг, нарязан на цветчета

2 с. л. зехтин

сол

консерва цели домати – 1 буркан – 800 г

5 скилидки чесън

1 червена чушка, нарязана на ивички

2 с. л. доматено пюре

1 купа листа от пресен босилек

около 10 листа лазаня

1 купа рикота

1 яйце

1 купа настъргана моцарела

¼ настърган пармезан

2 с. л. ситно нарязани листа магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Затоплете фурната до 220°C.
  2. Сложете цветенцата карфиол в купа, залейте ги със зехтина и поръсете с ½ с. л. сол. Разбъркайте.
  3. Наредете карфиола в тава върху хартия за печене и сложете във фурната за около 30-35 минути – докато омекне и придобие златист цвят.
  4. Извадете да изстине.
  5. Изсипете доматите в купа и с ръце ги раздробете на малки парчета. Измийте буркана от доматите с около 1 чаша вода и я добавете в купата.
  6. Сложете на котлона останалата лъжица зехтин и 4-те скилидки чесън (нарязани на ситно). Добавете ½ с. л. сол. Оставете да се запържи около 2 минути, като разбърквате от време на време.
  7. Добавете и чушката. Оставете да се задушава около 8 минути.
  8. Добавете доматеното пюре и бъркайте енергично около 30 секунди.
  9. Добавете консервата домати и 4 листа босилек. Когато заври, намалете силата на котлона и оставете да къкри, докато се сгъсти – около 40 минути. Трябва да се получат около 3 ¾ чаши сос.
  10. Междувременно сложете голяма тенджера с вода да заври. Пуснете във врящата вода корите лазаня една по една. Варете ги толкова време, колкото е посочено на опаковката.
  11. Изцедете корите лазаня и ги полейте със зехтин, за да не залепнат.
  12. Разбъркайте рикотата, яйцето, 1 ½  чаша от запечения карфиол и 1 пресована скилидка чесън. Сместа сложете в пасатор и бъркайте, докато получите пюре.
  13. Разкъсайте останалите листа босилек и ги добавете към пюрето. 3-4 пъти включете пасатора, за да се нарежат листата босилек без да стават на пюре. Сложете сместа в купа.
  14. Редене на лазанята: Размажете тънък слой от соса (около ¼ чаша) на дъното на тава с размери около 20 на 30 см. Сложете един слой кори лазаня, без да се припокриват. Намажете слой от карфиол-рикотената смес.
  15. Поръсете от печения карфиол отгоре, 1/3 от доматения сос, 1/3 моцарела и 1/3 пармезан.
  16. Поставете още 3 парчета лазаня на върху сиренето, без да се припокриват.
  17. Разстелете  останалата карфиол-рикотена смес, последвана от останалия печен карфиол, още 1/3 от доматения сос, още 1/3 от моцарелата и още 1/3 от пармезана.
  18.  Отгоре наредете останалите 4 парчета лазаня.
  19. Добавете останалия доматен сос, моцарелата и пармезана.
  20. Покрийте с фолио и печете около 20 минути.
  21. Отстранете фолиото и оставете във фурната за още 10 минути, докато сиренето добие златисто-кафяв цвят.
  22. Оставете лазанята да постои около 10 минути преди да я нарежете.
  23. Гарнирайте с магданоз.
Сподели във Facebook