Момичето от двулевката става на 70

• Най-известната гроздоберачка от социализма живее на ул. „Гъмза” и е родена на 9 септември 1944 г.

Вероника ХРИСТОВА

Тя се казва Кина Гърбова и живее в Сухиндол. Може да не я познавате, но ако сте над 25 г., със сигурност сте носили нейната снимка в портфейла си. Става дума за младата гроздоберачка, чийто образ дълги години красеше българската зелена двулевка от Татово време.

Кина Гърбова обаче не е нито герой на труда, нито дъщеря на нечие партийно величие. Всъщност тя е единствената жена от народа, намерила място върху националната ни валута през последните 50 години.

Прочутата гроздоберачка вече е пенсионерка и отдавна е загубила онези топли момичешки черти, но винаги с усмивка се връща към любопитната история от есента на 1960 г.
„Тогава бях на 17 години и карах 10. клас в гимназията в Сухиндол. По онова време имаше задължителни ученически бригади и младежта се използваше активно за прибирането на реколтата в помощ на кооператорите в текезесетата. Сухиндол се славеше с огромните си лозя и мощното винопроизводство, а нас всяка есен ни впрягаха да берем грозде.

Та тогава на лозята дойде един софийски фотограф. Искаше да ни снима за някаква изложба. Направи много кадри, не само с мен, ами и с моите съученички. После си замина и по-късно ми се обади, за да ми каже, че участвал в конкурс в някогашната ГДР и там моя снимка спечелила първа награда.”

Фотографът Любомир Чаръкчиев изпратил за спомен на Кина всички снимки с нея. Две години по-късно при тогавашната смяна на парите се оказало, че именно награденият фотос на гроздоберачката е отпечатан върху новата банкнота от 2 лв. Изненадата за семейството била огромна.

„Вече се бях омъжила и тъкмо бях родила голямата дъщеря. Свекър ми ходил да пазарува и в рестото му върнали два лева с моята снимка върху тях. Той рекъл на свекървата, че съм аз, ама тя не повярвала. Като ми показа банкнотата, и аз едвам повярвах. Даже извадих фотографиите на Чаръкчиев, та да ги сравня”, разказва Кина.

Съмнението не било за дълго, тъй като съвсем скоро фотографът се обадил, за да потвърди невероятната вест. Самата Кина и до ден днешен няма представа как точно нейният образ е попаднал върху банкнотата и кой е взел решението, но това не прави радостта й по-малка.
„Имаше хора, които не вярваха, че съм аз. Имаше и такива, които вярваха, но завиждаха. Като цяло обаче в Сухиндол много ми се радваха и постоянно ме разпитваха”, разказва жената.

Любопитството към историята на Кина Гърбова винаги е било голямо. През социализма тя получавала десетки ученически писма с молба да разкаже за двулевката. Преди години, когато голямата й дъщеря Маринела отишла да учи в техникум в  Плевен, изненадващо била извикана при директора на училището. Притеснената девойка си отдъхнала, когато разбрала, че всъщност и той бил любопитен да чуе подробности за майка й. Внуците на Кина пък гордо се хвалели в училище с прочутата си баба.

С нея се фукали дори началниците от Винзавода в Сухиндол.
“Дълги години работех като домакин на стола на местната детска градина, но после отидох готвачка във Винзавода. Тогава постоянно идваха разни чуждестранни делегации и винаги разбираха за мен. Гледаха ме, сравняваха ме със снимката, даже пишеха за мен в докладите си. Най-много се чудеха как тъй обикновен човек от народа може да бъде изобразен на националната валута. При тях все известни и заслужили личности слагали върху парите”, спомня си жената.

Всъщност нейната двулевка е най-дълго задържалата се в обръщение банкнота. Освен известност обаче Кина Гърбова не е получила никакво заплащане за 34-годишния си стаж върху валутата.
„Снимката си е спечелила наградата, фотографът навярно си е получил възнаграждението. За мен остана само славата, но аз и на това съм доволна”, споделя гроздоберачката с широка душа.

Всъщност семейството й отдавна няма лозе, но все още живее на ул. „Гъмза”.
Днес Кина и съпругът й Иван се радват на спокоен пенсионерски живот в Сухиндол. Двамата отглеждат овце, кокошки и прасенце. Обработват малък двор с овошки, плодове и зеленчуци, за да има за децата.

Двете дъщери живеят в Плевен, но често ги посещават и помагат. Внуците на Кина са трима, а преди година се появил и първият правнук. За него бабата е запазила няколко от старите двулевки, та да има и той с какво да се хвали.

Жената, с която се гордее цял Сухиндол, тази есен ще празнува своята 70-а годишнина. Поредният любопитен факт в нейната биография е, че е родена точно на 9 септември 1944 г.

 
 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 90