Лайфстайл

14 Октомври 2016

1689

Животът днес

Елвис Арън Пресли е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи, САЩ. Най-продаваният солов артист в историята на поп музиката, Кралят на рокендрола умира през 1977 г., когато е само на 42. И до днес около смъртта му се носят легенди, но каква е истината може да каже само медицината.

Известно е, че Елвис Пресли определено е изпитвал неприязън към армията, защото е смятал, че, докато е на служба, почитателите му ще го забравят. Затова, когато през 1958 г. го зачисляват към танкова дивизия, той, след договорка с ръководството, си осигурява възможността да бъде освобождаван понякога, за да записва нови плочи.

Армейските години налагат силен отпечатък върху живота на Елвис. За да съвмести военната служба с пеенето, рок идолът започва да приема наркотици, които му позволяват да прекара няколко нощи без да спи. В началото той е убеден, че лесно ще превключи, когато военната служба свърши, но това не става. За да намали напрежението от концертите, Елвис Пресли прибягва към силни успокоителни, а за да се ободри преди следващото излизане на сцената, посяга към наркотиците. Вследствие започва стремително да пълнее и на ред идват лекарствата за понижаване на теглото.

Отхвърляйки препоръките да се обърне за помощ към специалист, певецът започва внимателно да изучава листовките на лекарствата, опитвайки се да избегне предозирането им. Той обаче продължил да посещава редови лекари, които му изписват силнодействащи препарати. Но Елвис е обезпокоен от повишеното кръвно налягане, болките в черния дроб и стомаха. Той не спазва необходимата в такива случаи диета, но пък прави всичко възможно, за да усложни ситуацията със здравословното си състояние. Пие прекалено много уиски, губи всякаква мярка в храненето, страда от хронично недоспиване и е непрекъснато под влиянието на стреса.

Всичко това довежда до фаталния изход, който хвърля в дълбока печал милионите фенове на Елвис.

Преди години в САЩ стартира програмата „ДНК на починалите знаменитости“. След известно време обществеността научава резултатите от изследването на генома на Пресли.  При певеца е открита мутация в този ген, който отговаря за разположението на мускулните влакна в миокарда, което е една от формите на хипертрофичната кардиомиопатия. Но именно при тази форма смъртта в ранна възраст може да бъде избегната. И ако Пресли се беше излекувал от медикаментозната и наркотична зависимост, беше коригирал диетата си и беше намалил алкохола, можеше да живее още дълги години.

Терапията при това заболяване включва антибиотици, физиотерапия и др., а при навременно посещение на специалист, оздравяването настъпва в рамките на 7-14 дни. Въпреки че не е изключена и възможността от рецидив.

Източник

 

Сподели във Facebook