Страхът от зъболекар отдавна не може да бъде оправдание за занемаряването на зъбите. Модерната стоматология предлага напълно безболезненото извършване на всички видове лечебни процедури в устната кухина. По-реално оправдание за нелицеприятна усмивка е високата цена на зъбните „ремонти“. Точно затова най-важното е човек да полага всички необходими грижи за запазването на зъбите и венците в добро здраве. Учените са категорични, че най-голямо значение за това има редовната и правилно извършвана устна хигиена. Вярно е, че и наследствеността е от значение, но има хора с лош жребий по рождение, които с разум и усилия са спасили зъбите си, и други, които при отлична наследственост са с катастрофа в устата – от незнание, незаинтересованост и немарливост.

Много често за поддържането на зъбите се разпространяват митове, които обаче служат само за оправдание на незапознатите и мързеливите. Кои са основните заблуди?

1. Важно е да се използва скъпа паста за зъби.

Не е вярно! Съществената част в хигиената е редовното ѝ извършване и най-вече правилното почистване на зъбите. Ако тези две условия са спазени, можете да използвате и евтина паста. Общо взето, субстанцията от тубичката е в контакт със зъбите в най-добрия случай 3 минути. За това време на въздействие не очаквайте чудеса. Вярно е, че има и лечебни пасти, които при съответните индикации могат да помогнат, но дори те е добре да се прилагат чрез намазване върху венците с чист пръст след измиването с четка.

2. Най-добри са четките с голяма глава.

Не е вярно! Видът, размерът и твърдостта на влакната на четката имат съществено значение за добрата устна хигиена. Попитайте стоматолог каква четка е най-добра за вас. Четка с малка глава може по-лесно да достигне до отделните зъбни повърхности. Избирайте четки с по-голям брой влакна.

3. Няма значение с какви движения се мият зъбите, важното е четката да е в устата 2-3 минути.

Не е вярно! На първо място малко хора действително изчеткват зъбите си по 180 секунди. Субективно ни се струва, че времето е минало, а то не е. Затова е добре да имате малък пясъчен часовник в банята. Колкото и да „мотаете“ четката, ако не спазвате алгоритъма за почистване, резултатът няма да е задоволителен. Започва се от дъвкателните повърхности с изчеткване напред-назад, след което с измитащи движения се почистват горните и долните зъби в посока от венеца към върховете на зъбите. Трябва щателно да се мине през всички зъби: горе вляво и вдясно и долу вляво и вдясно. Трябва да се изчеткват и вътрешните – откъм езика, повърхности.

4. Измиването с четка и паста сутрин и вечер е достатъчно.

Не е вярно! Използването на конци и/или малки интрадентални четки е задължително, защото иначе няма как да почистите междузъбните пространства. Направете си експеримент: измийте качествено зъбите с четка и паста, след като сте хапнали месо или някакви плодове с малки семки, и след това почистете с конец. Ще се изненадате колко много хранителни частици са останали след измиването с четката.

5. Жабуренето със специални води и разтвори за уста замества конците и дори четката и пастата.

Не е вярно! Води за уста трябва да се използват при предписание на стоматолог за ограничено време по повод на възпаления в устната кухина или други конкретни проблеми. Постоянната профилактика с такива води не се препоръчва, защото те могат да имат обратен парадоксален ефект – натрупване на плака и зъбен камък.

Сподели във Facebook