За да оправдаят слабостта си, любителите на алкохола са измислили най-различни митове за едва ли не чудодейното му въздействие върху организма. Спиртните напитки повишавали имунитета, избавяли от простуда и правели човека по-комуникативен.

Предлагаме ви едни от най-разпространените заблуди за алкохола и реалното му въздействие върху човека:

Помага при простуда

Този мит има своето медицинско основание, защото алкохолът разширява кръвоносните съдове, от което простудилите се хора получават облекчение за два-три часа. Чаша спиртна напитка дава усещането за затопляне, но това е само илюзия. Повърхностните, подкожни кръвоносни съдове се разширяват и човек има чувството, че му е топло, но всъщност алкохолът засилва процеса на топлоотделяне, а това води до замръзване, което може и да не се усети. Заради този мит много хора са платили с живота си, най-вече любителите на зимния риболов. Освен това редовната употреба на алкохол понижава имунитета и хората, които пият, са по-податливи към настинки и грип, както и към други заболявания.

Повишава настроението

Алкохолът не е в състояние да помогне при лошо настроение, защото той е много силен депресант, който затормозява нервната система и психическите реакции. След употреба на алкохол човек става по-разкрепостен, защото главният мозък се потиска и губи способността си за рефлекси. Човек контролира по-слабо постъпките си или изобщо не ги контролира. Затова пък след преминаването на махмурлука той преживява мъчително пиянското си поведение. Спиртните напитки не спасяват и от страховете, те могат единствено да доведат до безразсъдни постъпки.

Слабите напитки са безопасни

Етиловият спирт при всички случаи си е етилов спирт, независимо от това колко е разреден. Разпространено е мнението, че за един истински мъж е нормално да изпива по 3 половинлитрови бутилки бира. Това може да доведе до бирен алкохолизъм, който е не по-малко опасен и по-безвреден от обикновения алкохолизъм, независимо от това, че бирата е с по-ниски градуси, отколкото водката. Леките коктейли също се възприемат като безобидни заради ниското съдържание на етилов спирт, но те имат по-токсичен ефект, защото в тях са смесени няколко вида алкохол.

Повишава потентността

Този мит е много коварен, защото въздействието на алкохола върху еректилната функция е непредсказуемо. В някои случаи ерекцията изобщо не се получава и любителят на подобен допинг преживява пълно фиаско, а има случаи, когато ерекцията е нормална, но краят на половия акт е затруднен, от което се получава застой на кръвта, а понякога и възпаление. В някои случаи заради повърхностното разширение на кръвоносните съдове алкохолът може да повиши потентността, но обикновено той влияе отрицателно на производството на тестостерон и затова почти всички алкохолици са импотентни.

Бори умората

Разтоварването от стреса и умората с алкохол след приключването на тежък работен ден не се препоръчва. Спиртните напитки парализират дейността на мозъчната кора, което води до възбуда на цялата нервна система. След употреба на алкохол човек става по-подвижен, но това съвсем не означава, че той се е преборил с умората, защото от пиенето организмът се изтощава. В такива случаи е по-добре да се превключи на друга дейност или просто да се поспи.

Помага за здрав сън

 

Сънят на алкохолиците е кратък и тревожен. След напиване човек заспива тежко като упоен. Този сън няма нищо общо с истинската почивка. Хората, които използват алкохола като сънотворно средство, рискуват в близко време да станат алкохолно зависими и да започнат да страдат от още по-тежки нарушения на съня. Известно е, че алкохолното безсъние е предвестник на състоянието делириум тременс и на редица други психози, свързани с прекаляването с алкохола. Затова срещу безсъние специалистите препоръчват физическа активност и спорт, по възможност на чист въздух.

Повишава апетита

В известен смисъл това е вярно, тъй като алкохолът дразни слизестата обвивка на стомаха. Не трябва обаче да се забравя, че това може да причини гастрит, язва, панкреатит, потенциална дистрофия и нарушения в усвояването на хранителни вещества. По-големите количества алкохол се отразяват негативно на сърдечния ритъм и дишането.

Подобрява креативните и творческите способности

Това е пълна заблуда. Изследванията показват, че както употребата на наркотици, така и употребата на алкохол за кратко време убива способността за творческо мислене. В началото той провокира творчески подем, но това състояние не може да продължи, защото алкохолът унищожава невроните на главния мозък, от което нивото на умствените способности на човека намалява и се стига до неговата пълна деградация. 

Сподели във Facebook