Учените твърдят, че колкото по-дълго живеем с един човек, толкова повече се променя организмът ни. Какво се случва с двойките след продължителни моногамни отношения:

1. Започват да си приличат

Специалисти проучили двойки, които живеят заедно няколко десетилетия. Оказало се, че при тях се е синхронизирала дейността на бъбреците и на някои мускули, както и нивото на холестерола. Дългогодишните партньори започват да говорят на свой език, измислят си собствени думи, копират мимиките си и проявяват еднакви емоции в едни и същи ситуации. А психолози сравнили сватбените снимки на двойки с техни снимки, направени след 25 години и открили, че са се появили външни прилики между тях. Учените даже установили закономерност: колкото по-щастливи са семейните двойки, толкова повече си приличат.

2. Появяват се еднакви заболявания

Британски учени доказали, че хората, които имат продължителни отношения, имат и еднакви здравословни проблеми. Например често и двамата съпрузи страдат от депресия. И се справят с нея също заедно. Причината за тези прилики според специалистите е, че партньорите възприемат навиците на другия – в храненето, в емоционалните реакции, физическата активност и др.

3. Лошите взаимоотношения съсипват здравето

Колкото по-дълго имаме човек до себе си, толкова по-здрави сме. При контакт с любимия човек в организма на хората започва да се изработва хормонът окситоцин, който понижава стреса, кръвното налягане и намалява чувствителността към болката. Това се отнася само за щастливите двойки. Ако трябва да избирате между самотата и непрекъснатите конфликти, по-добре останете сами. Заради постоянните скандали организмът започва да страда от излишък на хормона кортизол, който влияе негативно на имунната, сърдечносъдовата  и ендокринната системи.

4. По-внимателно се грижат за здравословното си състояние

При наличието на партньор хората отделят повече внимание на себе си, често се отказват от вредните навици, хранят се правилно, занимават се със спорт. Причината е във взаимната поддръжка. Учени от Лондон установиха, че 50% от пушачите са успели да се откажат от цигарите, ако техният партньор се е отказал от вредния навик заедно с тях. А само 17% от хората, чиито партньори не пушат, са успели да откажат цигарите.

5. Жените ту отслабват, ту напълняват

Според наблюденията на учените повечето жени в началото на връзката им свалят килограми. Когато обаче отношенията им станат стабилни, напълняват.

6. Сексът се влошава

Финландски учени провели допитване сред 2000 жени и установили, че при продължителните моногамни отношения спада сексуалното привличане.  

Сподели във Facebook