Генералният директор и създател на Twitter Джак Дорси води доста необичаен начин на живот – храни се веднъж на ден, гладува в почивните дни и редува ледени вани със сауна. По неговите думи това му помага да съхрани остротата на ума си. Някои специалисти обаче намират поведението му за нездравословно и подозират, че той страда от хранително разстройство.

Джак Дорси никога не е криел странните си хранителни навици. В миналото той е експериментирал и пробвал различни диети – от веганство до периодично постене.

Днес милиардерът се е ориентирал към нов хранителен режим,

който предизвика широко обсъждане и критики в социалната мрежа. Джак Дорси яде веднъж на ден, а през почивните дни гладува.

„Първия път, когато пробвах, на третия ден ми се стори, че имам халюцинации. Това беше много странно състояние. Но след това постепенно осъзнах каква огромна част от времето си посвещаваме на храненето“, казва Дорси. Той отбелязва още, че продължителното гладуване му позволило да почувства колко бавно тече времето.

Според него този режим му осигурява възможността да запази остротата на ума си и по-рационално да използва светлата част на деня. Освен това храненето веднъж на ден му помагало по-ефективно да се фокусира върху работата си.

Някои специалисти обаче твърдят, че Джак Дорси може би има храносмилателни нарушения. „Да изминаваш на ден по пет мили (около 8 километра), в същото време да ядеш само по веднъж, а през почивните дни да гладуваш, това не е здравословен живот, а болест“, споделят експертите.

Компютърният програмист се храни само вечер между 18:30 и 21:00 часа. Обикновено яде риба, пиле или стек със зеленчукова салата, а за десерт или ягоди, или черен шоколад. Употребява и мултивитамини и огромно количество витамин С.

Освен хранителния режим Дорси има и други странни навици.

Той всеки ден ходи пеша до работата си,

което му отнема 75 минути и твърди, че тази дълга разходка го кара да се чувства жив.

Известно е, че собственикът на Twitter не ползва услугите на фитнес инструктор, но тренира самостоятелно по седем минути на ден с помощта на мобилно приложение.

Джак Дорси започва деня си с ледена вана, което според него му осигурява усещането, че е всесилен.

„Нищо не ми дава повече увереност от това да вляза от стайната температура направо в студа. Особено сутрин, когато се потапям в ледената вана след топлата постеля – чувствам, че ако мога да направя такава дреболия, причиняваща огромни страдания, то аз ще мога да се справя практически с всичко“, казва Дорси. През последните години той редува ледените вани със сауна, за да тренира още повече физиката си.

Освен това създателят на Twitter посвещава много време на медитацията. Той периодично се включва в различни програми, като през това време е забранено ползването на електронни устройства и общуване с външния свят. Участниците се събуждат в 4 сутринта, хранят се два пъти на ден с вегетарианско меню, не разговарят и медитират над 10 часа в денонощието.

Всъщност Джак Дорси не е единственият ръководител от Силиконовата долина,

който има необичайни хранителни навици. Например един от основателите на Apple Стив Джобс можел в продължение на седмици да употребява само два или три типа хранителни продукти. Случвало се е менюто му да съдържа изключително ябълки и моркови.

А генералният директор на Facebook Марк Зукърбърг през 2011 година се поставил на изпитание, като употребявал месо само от животни, които сам е убил. Джак Дорси, който веднъж гостувал на Зукърбърг, останал шокиран от поведението му. В едно свое интервю той разказал, че създателят на Facebook пред него убил коза с лазерен пистолет и я поднесъл на масата изстудена. Тогава, спомня си Дорси, той ял само салата.

Самият Зукърбърг обяснява поведението си с факта, че иска да изпитва благодарност за месото, което употребява.

„Сам се предизвиках. Длъжен бях да изпитвам благодарност за храната, която употребявам. Струва ми се, че много хора забравят, че живо същество трябва да умре, за да ядат месо. Затова си напомням, че трябва да съм благодарен. През тази година почти станах вегетарианец, когато реших, че трябва да ям само тези животни, които убия сам. Това беше добър опит. Започнах да употребявам по-здравословна храна.“, споделя собственика на Facebook.

Сподели във Facebook