1. Без позволение не се прераждай

Прераждането за будистките монаси в Тибет е забранено без разрешението на правителството на Китай. Законът от 2007 г. посочва точно позволените процедури за прераждане. По света този закон може да изглежда налудничав, но за будистите, които живеят в Тибет, той е сериозен проблем. 72-годишният Далай Лама, който е в изгнание, казва, че той няма да се прероди, поне не в Тибет и в никакъв случай под контрола на китайското правителство. Въпросът за мястото, където Далай Лама ще се прероди, остава отворен.

2. Маргаринът е незаконен

През ХІХ век в щата Мисури е бил издаден закон, който забранява продажбата на маргарин. При първо нарушение наказанието било един месец затвор и 100 долара глоба, а при второ - 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 500 долара.
Смята се, че този остарял закон е издаден в защита на млечната индустрия в щата Мисури.

3. Нямаш право да умираш

Да умреш в сградата на английския парламент е незаконно, защото тя е кралски дворец. Ако някога решите да се включите в организирано посещение на двореца, трябва да сте сигурни, че сте в отлично здраве. В случай че ви прилошее, излезте веднага навън, за да се измъкнете от парламента навреме, ако не дай боже се случи немислимото.

4. Палавите булки може да се връщат

От 1916 да 2002 година в Бразилия мъжете имаха право да върнат булката си, ако тя не е девствена, със същите аргументи, с които се връща некачествена стока в магазина. Това не се случи в някоя мюсюлманска страна, а в известната с горещите си карнавали Бразилия. Според тогавашния закон, ако се окаже, че младоженката не е девствена, мъжът може да поиска анулиране на брака, но не по-късно от 10 дни след сватбата. Съвсем наскоро в Бразилия бе приет закон, който забранява на жените да се снимат за пощенски картички по бикини.

5. Долу секс играчките

В американския щат Алабама продажбата на секс играчки е незаконна. През 1998 г. там бе приет закон, който забрани разпространението на всички подобни уреди. Тъй като няма забрана за притежаване на секс играчки, те могат да бъдат закупувани в съседна държава и внасяни в Алабама. Но гражданите на щата, които си позволят няколко минути удоволствие, са заплашени от глоба и затвор. Наказанието е 1 година зад решетките и огромна глоба от 10 хиляди долара за първо нарушение. А за второ нарушение на закона наказанието е от 1 до 10 години затвор.

6. Марихуана - да, тютюн - не

Странна е политиката на холандците да позволяват на хората да пушат канабис на обществени места, а същевременно да проявяват нулева толерантност към цигарите. От 2008 година, когато започна походът срещу тютюнопушенето, така наречените пушачи на дрога, които смесват тютюн и марихуана, вече не могат да се насладят на своя любим джоинт. На холандците им се налага да пушат чиста марихуана.

7. Комбинираното пътуване с кола е сложно

Комбинираното ползване на кола в Канада е разрешено, но само когато пътувате от дома си до работното си място, а не до училища, детски градини или някъде другаде, без първо да спазите някои изисквания. Едни от най-странните са да се возиш всеки ден с един и същи шофьор, задължително да носиш със себе си калкулатор, за да можеш в края на седмицата да изчислиш времето на ползваните услуги и да ги заплатиш. Шокиращо е, но вие сте нарушили закона, ако накарате приятеля си да вземе от дома му братовчед ви и да го закара на летището. Ако пътувате с приятел и му дадете 5 долара за бензин, също нарушавате закона.

8. Кралят е собственик на рибешките глави

Главата на мъртъв кит, намерен на брега във Великобритания, автоматично става собственост на краля, а неговата опашка – на кралицата. Няма значение дали китът или делфинът е жив или мъртъв, но ако е намерен на 3 мили в рамките на крайбрежната зона, той трябва да бъде предаден на кралското семейство. Този закон датира от 1324 г. по време на царуването на крал Едуард и е приет, за да се осигурят достатъчно кости за корсетите на кралицата. Така че ако се окажете на британския бряг и случайно намерите глава от мъртъв кит, не забравяйте, че трябва да го предадете на кралското семейство.

9. Глоби в проценти

Пътните глоби във Финландия се таксуват въз основа на дохода на нарушителя. Когато нарушат закона, шофьорите плащат процент от дохода си. Карането с превишена скорост по улиците на Финландия може да струва на шофьорите зашеметяваща сума. До 1999 г. глобата се изчисляваше върху брутната годишна заплата, а според новия закон – върху нетния доход. Полицаите определят крайния размер на глобата, като по определена схема пресмятат дохода на нарушителя и степента на нарушението. Властите обясняват прекалено големия размер на глобите с факта, че с тях се подпомага финансирането на безплатното образование и здравеопазване за всички граждани на Финландия.

10. 5-годишна забрана върху правенето на секс

С цел да предпази младите момичета от СПИН кралят на Свазиленд издал декрет, с който им се забранява да правят секс в продължение на 5 години. Те били задължени да носят отличителни пискюли на целомъдрието. Пискюлите на момичетата под 18 години били жълти и бели, а пискюлите на жените над тази възраст били червени и черни. С друг декрет било забранено носенето на панталони. Дамите, които нарушавали наредбата, били наказвани от патрулиращите военни, които публично нарязвали панталоните им на парчета.

  

Сподели във Facebook