Какво ли не правят хората, за да се доближат до своите кумири. Журналисти от руския вестник „Аргументы и факты“ съставиха рейтинг на най-абсурдните вещи, продадени на световните аукциони.

Угарка от пура на Уинстън Чърчил

Неотдавна на търг в САЩ беше продадена угарка от пура на Чърчил за 12,2 хиляди долара. По данни на компанията RR Auction премиерът на Великобритания не е допушил своята пура на 11 май 1947 г. на парижкото летище Льо Бурже. От хаванската La Corona  с дължина 152 мм е останала угарка от 101 мм, както и червено-златният етикет с наименованието на знаменитата марка. С „ценния“ предмет се е сдобил жител на щата лорида, чието име не се споменава.

Кичур на Линкълн

През 2015 г. на аукцион беше продадена коса на 16-ия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн. На търга, която се проведе в Далас, освен кичурът на президента, за който новият собственик заплати 25 хиляди долара, бяха предложени още 300 предмета, свързани със смъртта на Линкълн.

Парче от сватбената торта на Елизабет II и принц Филип

Парче от тортата, на която са се наслаждавали гостите на знаменитата сватба, беше продадено 68 години след събитието срещу 500 лири. Експерти на търга твърдят, че тортата е била в отлично състояние, защото е била обилно напоена с алкохол. 

Изкуствен нокът на Лейди Гага

В света на аукционите с голяма популярност се ползват „звездните“ вещи. Така например изкуствен нокът на Лейди Гага намери нов собственик срещу 8,5 хиляди британски лири. Нокътят бил намерен от един сценичен работник в Дъблин през септември 2012 г. след концерт на Лейди Гага. Като доказателство на търга бяха представени две снимки на скандалната певица. На първата тя представя собствена марка парфюми с идеален маникюр. На втората – пее на сцената без един нокът.

Рентгенови снимки Мерилин Монро

Срещу 45 хиляди долара на търг в Лос Анджелис бяха продадени три рентгенови снимки на Мерилин Монро. Те са били направени през 1954 г., когато знаменитата блондинка е била в болница в щата Флорида.

Зъб на Джон Ленън

Цената на зъба на Ленън задмина рентгеновите снимки на Монро пет пъти. Канадският стоматолог Майкъл Зук се сдоби с него срещу 19,5 хиляди лири. Той се надява един ден от зъба да се извлече ДНК и певецът да бъде клониран.

Носна кърпа на Скарлет Йохансон

Ако споменатите до момента вещи са попаднали на  аукционите чрез трети лица, то носната кърпа беше представена от собственичката си. Известната холивудска актриса Скарлен Йохансон успя да продаде чрез интернет-търга еВау хартиената си носна кърпичка, която е използвала два пъти. Този факт не е притеснил новия ѝ собственик, който се сдобил с вещ на кумира си Йохансон срещу 5300 долара. Кърпичката актрисата е използвала по време на шоуто Tonight, излъчвано по телевизионния канал NBC.

Вода, която Елвис Пресли не успял да допие

Преди 13 години на търг през интернет за 500 долара са били продадени три лъжички вода, които Елвис Пресни не успял да допие по време на един от своите последни концерти през 1977 г. Уейд Джонс, който присъствал на концерта, се  промъкнал зад сцената и видят чаша с вода, от която рок идолът пиел в почивките. Джонс откраднал чашата и замразил останалата вода, която и продал на аукциона.

Сподели във Facebook