Проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика

Козунакът е традиционен хляб за нас, българите, и за много християнски народи. Прави се отпреди повече от 300 години. Има го в много други страни като Австрия, Словакия, Словения, Италия. Той се пече по оригинална рецептура по нашите географски ширини. Тя включва голямо количество яйчена маса, захар, мляко, брашно и мазнини (масло, олио, свинска мас или комбинация от тях). Традиционно в България се влагат редица добавки – лимонова кора, ванилова есенция, ядки, сушени плодове, локум. Тази рецептура през последните години търпи невероятно вмешателство. Такова например е производството от големите фирми на козуначена смес, която е един полуфабрикат и няма нищо общо с козунака. В него има сухо мляко, сух яйчен прах, изкуствен подсладител, защото е по-евтин, а е 30 пъти по-сладък от захарта, и единствено натурални са водата, мазнината и брашното. Тези сухи смеси са продукт на технологична обработка и могат да окажат влияние върху нашето здраве и добра форма. В тях има консерванти, антиоксиданти, оцветители и въобще Е-та, за да не се развалят, да не гранясват, да поддържат цвят и т.н. Особено негативен е ефектът на подсладителите. Те са синтетични, химически субстанции, които предизвикват следната реакция: от устната кухина човек усеща сладост, рецепторите дават информация до мозъчните центрове, че в кръвообращението ще дойде захар, глюкоза. Нормалният организъм дава сигнал за секреция и отделяне на ензими към панкреаса. Това обаче не е глюкоза, а синтетична субстанция. Високият отделен инсулин не може да разпознае тази субстанция и неговото съдържание в кръвта остава високо. Тогава налице са три негативи реакции на организма – небалансирано ниво на  кръвната захар, повишен апетит към сладка храна и още повишен апетит към калорийна храна. В крайна сметка резултатът е, че усещаш вълчи глад. А транспортната функция на инсулина насочва дори и белтъците към периферните клетки и към черния дроб за образуване на мазнини.

Синтетичните продукти в козуначените смеси могат да станат предпоставка за повишен риск от алергии, от свръхвъзбудимост, от токсичен дерматит. Моят съвет към хората е да бъдат внимателни какво купуват. По-добре да дадат малко повече пари, но за по-качествен козунак. Не бива да забравяме и че този традиционен великденски хляб е доста калоричен. Средно се падат около 400 калории на 100 грама. Аз лично препоръчвам не повече от три-четири резена козунак на ден, защото ще ядем и шарено яйце, и месце, и много други неща.

Сподели във Facebook