Пролетните дъждове и доста ранното тазгодишно повишаване на температурите вече подготвиха „почвата“ за появата на кърлежите и бълхите.

И за да предпазим домашните любимци от опасните кръвосмучещи, да избегнем риска те да бъдат пренесени и в дома ни, да застрашат и децата, и нас самите – възрастните, с болестите, които паразитите пренасят, е важно да вземем първите профилактични мерки. Да осигурим ефективна и същевременно трайна защита.

Минало е вече времето на т.нар. предпазни каишки, пудри и прочее, които трябваше постоянно да сменяме, да следим за изветряване, а и за това да не предизвикат някоя хронична алергия на животното ни. Днес те са изместени от актуални препарати за нанасяне с пипета върху кожата на животното, препарати, които се абсорбират и гарантират дълъг депо ефект.

Защо са опасни кърлежите и бълхите и какви болести пренасят?

 

  • Лаймската болест (борелиоза) се предизвиква от бактерия, пренасяна от кърлежите. При кучето се проявява с висока температура, с влошен апетит, подути и увеличени лимфни възли. Предизвиканите от болестта сърдечни, неврологични и бъбречни усложнения могат да доведат и до смърт.  
  • Бабезиозата се пренася от протозой, който се размножава в кръвните клетки на кучетата. Животните са крайно отпаднали и с ускорени пулс и дишане, отказват храна, имат диария. Болестта продължава дълго, има рецидиви.                                                                                                              
  • Ерлихиозата също протича с диария, предизвиква и повръщане, животното стига до състояние на рисково обезводняване, същевременно температурата не се повишава. Фекалиите имат характерен оранжев цвят, воднисти са, в тях има кръв и слуз.
  • Хемотрофната микоплазмоза е известна още като котешка инфекциозна анемия. Става дума за остра или хронична кръвна инфекция, протича с тежка хемолитична анемия. Котетата вдигат висока температура до 41°C, стават летаргични, иктерични със задух. Болестта се предава и на кучета.                                                   

Болестите са много неприятни, лечението - скъпо, а и невинаги спасява. Затова всеки отговорен стопанин е добре да се консултира навреме с ветеринар и да започне да третира своя домашен любимец с най-подходящия за породата и възрастта на животното защитен препарат. Болестите, пренасяни от кърлежи и бълхи, вече са надеждно предотвратими и няма защо да си създаваме излишни проблеми. Модерните защитни препарати създават истинска броня за любимите четириноги, козината им добива способността да отблъсква ектопаразитите, да парира и убива развитието им във всички стадии - яйца, ларви и какавиди.

Сподели във Facebook