Лайфстайл

20 Декември 2018

4272

Животът днес

Когато празниците почукат на вратата, обръщаме поглед към традициите си, за да ги възродим и предадем на децата си и да направим празника по-истински.

Бавната ферментация на кваса запазва важните хранителни вещества

Днес по магазините може да се намери буквално всичко, но все повече хора вече предпочитат сами да приготвят и украсата за домовете си, и трапезата така, както са я приготвяли нашите баби. Всеки знае, че задължително на празничната трапеза трябва да има питка. Разбира се и питката може да бъде купена или пък приготвена със сода, но старите българи казвали, че да остане дома без квасен хляб е на сиромашия. Питката, замесена с квас е наричана „жив хляб“. Приготвянето му е лесно, но самият квас, който се използва, изисква майсторлък. 

 

Как да приготвим квас у дома

Необходими са: 150 грама (половин чаена чаша) брашно – препоръчително е да бъде пълнозърнесто,  без набухватели и подобрители. Може да се използва био  брашно.

1. стъпка за квас - Смесете брашното и водата в неметален съд

Изворна вода – количество, необходимо, за да се получи кашичка. Водата трябва да бъде изворна, а не хлорирана, за да се получи квасът. В краен случай може да се използва и минерална вода. Не добавяйте вода от хладилника, трябва да бъде хладка, но не топла и в никакъв случай - гореща.

Щипка захар или количество колкото равна кафена лъжичка. Препоръчително е да бъде кафява захар.

Дървен или стъклен съд (чаша, буркан), но в никакъв случай метален. Може да се използва и керамичен съд.

2. стъпка за квас - получената смес трябва да бъде с гъстотата на рядко кексово тесто

Брашното и изворната вода се слагат в подходящ съд, към тях се прибавя щипка захар и се разбъркват с дървена лъжица до получаването на хомогенна смес с гъстотата на рядко тесто за кекс. Върху съда се поставя капак, но не плътно затворен, за да може да диша, покрива се с памучна кърпа и се оставя в топло помещение, но не на прекалено горещо място. Най-добрата температура е 22-24 градуса.

Бактериите започват да работят веднага и това се вижда когато сместа започва да шупва. Необходимото време за получаване на готов квас е 5-6 дни.  Всеки ден отваряйте съда, добавяйте една

3. стъпка за квас - ферментацията на кваса се познава по балончетата и характерния възкисел аромат

равна супена лъжица брашно и леко разбърквайте. Ако сместа ви се струва рядка, добавете повече брашно, ако ви се струва прекалено гъста, може да добавите малко хладка вода. Образуването на балончета показва, че бактериите работят и процедурата за квас е започнала. На 5-6 ден вече сместа ще има едри мехури и характерен възкисел аромат. Това означава, че квасът е готов.

Хлябът с квас е полезен за храносмилането

Важно е да знаете: не използвайте метални съдове или прибори, не използвайте чешмяна или ледена вода, не дръжте съда в прекалено затоплено помещение, на печка или радиатор.

Готовият квас може да приберете в хладилник, ако няма да го използвате веднага. Може да се съхранява дълго време, като ако сте го държали седмици, трябва да му добавите малко брашно и да разбъркате, за да „събудите“ живота в него. Добре е преди да го употребите да си отделите 1-2 супени лъжици, за да го използвате за следващо замесване.

Описаното количество е достатъчно за около 700 грама брашно. Тестото, замесено с квас втасва по-дълго време - около 6 до 8 часа.

 

Сподели във Facebook