Алекс Алексиев е експерт по международна сигурност и радикален ислям. Син е на убития в затвора веднага след 9.IX 1944 г. при и до днес неизяснени обстоятелства голям български интелектуалец, художник, фейлетонист Райко Алексиев. Преди 50 години Алекс Алексиев емигрира в САЩ, научен сътрудник е в института „Хъдсън“, анализите му по въпроси на националната сигурност са използвани от ЦРУ и Пентагона. Ръководител е на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Наскоро заедно с Илиян Василев започнаха да списват на български и на английски сайта Bulgaria Analytica - с акцент към геополитиката, икономиката, енергетиката, като в близките планове на екипа са и културни теми. Идеята на този проект е да допринесе повече хора и експертни среди да получат информация за страната ни, за която все още светът знае недостатъчно или нищо.

- Имате ли усещането, че историческото време се забърза – в Европа, света, нашия регион?

- Има такова нещо, не е много ясно какво го причинява. Нещата като че ли вървят към някаква развръзка – приятна или не, не се знае. ЕС е почти на границата на разруха, но може и да не се разруши. Меркел за мен е неадекватна в политиката. В САЩ също стават много неприятни работи. За България винаги съм смятал, че дългосрочната перспектива е добра, но краткосрочната в момента не е. Ердоган се оказа в чакмак сокак, от който няма изход, и затова се принуди да бие отбой въпреки своята арогантност да се извинява на Путин. Защото икономиката започна да пропада. В Анталия, където 80% от туристите бяха руснаци, всеки втори хотел се продава. Това е трагедия.

- Осъзнаваме ли, че нашата съседка много се промени за 5-10 години?

- Невинаги. А когато не си запознат с реалността, плащаш. Тук има хора, които говорят – Турция е наш съюзник в НАТО. Но тя е една ислямистка диктатура, която не ни мисли доброто – нито на нас, нито на Европа. Терористичните организации в Сирия не биха съществували без Турция. Най-малко 20 хил. джихадисти влязоха в Ирак и Сирия през Турция. Ако искаше, не можеше ли да ги спре? Не само това – там те се обучаваха, снабдяваха с оръжие. Добре известен факт, но не се признава. А реалността е съвсем ясна – за Турция врагът са кюрдите, а не терористите.

Ердоган трудно може да бъде спрян. Европа в момента го държи на власт, като го легитимира чрез късогледата си политика спрямо мигрантите – да може той да каже „успях да извоювам безвизово пътуване в Европа“. В България не се схваща добре това, което прави Германия и Европейската комисия, слагайки началото на опасно раздалечаване между Източна и Западна Европа. Определянето на квоти за мигранти и санкции за неизпълнението им е скандал от гледна точка на европейските ценности и суверенитета. Рано или късно ние ще се солидаризираме с останалите от Източна Европа, защото нямаме бъдеше без тях.

- Ще се повтори ли историята със сферите на влияние, за нас опитът е горчив…

- Има такава възможност. Но не бива непременно да се мисли, че пак ще се окажем в групата изоставащи. Напротив, шансът е голям, ако сегашните процеси продължават, да има разделение, но в полза на Източна, не на Западна Европа. Първо, Източна Европа е много по-динамична икономически. Но по-важно е това, че Европа трябва да започне да финансира отбраната си, което не виждам как ще стане – Германия (по нейни данни) до 2020 г. ще изхарчи 90 млрд. долара за мигрантите, а военният й бюджет е 32 млрд. Ако това не се промени радикално, НАТО ще се разпадне. И на негово място най-вероятно ще се появи съюз между САЩ и Източна Европа. Защото тя е единствената част от континента, която ясно съзнава заплахата от Русия. В Западна Европа си правят илюзии, че война на тяхна територия вече няма да има и не е необходимо да харчат за отбрана.

- От години алармирате с факти и анализи за подценяваното надигане на ислямския радикализъм.

- Бях и от първите в САЩ, които започнаха да говорят за опасността от тази нова тоталитарна идеология, спонсорирана от Саудитска Арабия. Дори съм давал показания пред Сената още веднага след 11 септември. Това беше много ясно. Само един пример. През 70-те години на миналия век, когато СССР според ЦРУ е харчел около 1 млрд. долара за пропаганда на Запад, Саудитска Арабия харчи 4 млрд. долара годишно за внедряване на радикален ислям в Европа и Америка, за разпространяване на уахабизма. Още през 1980 г. Саудитска Арабия финансираше 60 радикални уахабистки организации в САЩ. Тези хора се радикализират с години в джамии в Западна Европа и Щатите чрез стройна, крайно опасна тоталитарна идеология, която е заимствала много от нацизма и комунизма и която трябва да се изкорени. Идеология, проповядваща насилие. Идеология, според която жените са полухора. Няма общество, което да е успяло, ако третира жените така.

- Уахабизмът присъства на Балканите и това не е новина. Доколко ние сме „заразени“?

За България винаги съм смятал, че дългосрочната перспектива е добра, но краткосрочната в момента не е

- Не мога да кажа със сигурност. Правил съм изследвания в Западните Балкани. Ние сме в по-благоприятно положение от западните съседи – първо, защото нашите турци са светски настроени хора. И най-важното, за разлика от други места, тук турци и българи са живели и живеят заедно. Това показва, че не са се страхували взаимно. Като трудовак съм служил с турци, бяха най-добрите ми приятели. Турците са гостоприемен, работлив народ. Но говоря за светските турци. Докато анадолските, които сега избират Ердоган, все още живеят в XVII век. Даже искат пак да се въведе полигамията.

- Може ли ислямът да се самопречисти от радикализма?

- Почти сигурен съм, че това ще стане. Първо, защото тази система обрича на икономическа разруха. Вижте какво става в ислямистки Пакистан – на ръба на икономически крах е. Всеки ден стават атентати и убийства. Не е широко известно, но 95% от жертвите на радикалния ислям са мюсюлмани. Поне половин милион избити в името на религията от други мюсюлмани! Саудитска Арабия имаше огромни пари, с които стана стожер на радикализма. Това свърши. В момента имат търговски дефицит от 21%. За нещастие много неща останаха неразбрани във Вашингтон. В доклада за 11 септември има 28 засекретени страници, чел съм ги, имах такъв допуск. Те описват саудитското участие, огромно е. Тези страници си останаха секретни, за да не се попречи на отношенията със Саудитска Арабия. Това е неприемливо от гледна точка на интересите на американския народ. Факт е, че 19 души от атентаторите бяха саудити, че един-единствен самолет напусна САЩ на 12 септември и той беше пълен със саудити.

- Забраната на бурките накърнява ли права?

- Това няма нищо общо с човешките права. Който твърди обратното, не е запознат с фактологията. Бурката означава „аз се подчинявам на радикалния ислям“. Никъде в Корана не пише, че жената трябва да носи бурка или каквото и да било на главата. От чисто практическа гледна точка в днешната ситуация с тероризма е абсолютно недопустимо някой да се движи анонимно.

- Какво вещае за нашата сигурност доста изнервената във всяко отношение обстановка в региона и не само?

- Най-голямата опасност за нас като държава е руският неоимпериализъм, защото той вече до голяма степен ни управлява икономически. Ние забранихме дори да разберем дали имаме шистови залежи. Това е срещу икономическите интереси на България. Междувременно в САЩ се извърши шистовата революция и цената на газа в момента падна наполовина. Ами пълният монопол на „Лукойл“? Плащаме почти три пъти повече за бензин, отколкото в САЩ. Енергийната зависимост е силно оръжие на Москва. Другото е, че тя има тук стотици хиляди лакеи. Виждаме как се надигат проруски организации, как се кланяме на водача на една престъпна партия, която искаше да заличи България, като я направи съветска република. Да се говори, че правителството не може да се справи с корупцията е нелепо. В държавата цари мимикрия и никой не иска да се заеме сериозно, защото ще бъдат засегнати интересите на върхушката. Погледнато отстрани, ние се държим като зависима държава. В същото време тук се насажда, че ако си срещу Путин, си антируски настроен. Абсолютно не е вярно.

А ако Европа не си вземе урок от Brexit, движението по наклонената плоскост няма да продължи дълго. Англичаните видяха, за разлика от други, че Европа върви по недемократичен път. Все по-голяма бюрокрация, неизбрана от никого Европейска комисия ражда безсмислени разпоредби. Основите на европейския проект са железни и необходими – свобода на движението на хора, стоки, капитали и услуги. Но се тръгна към нещо съвсем различно. Някаква федерална социалистическа Европа. Ако ЕС се върне на своя основополагащ път, ще е добре. Другото би било истинска трагедия за България. Ние не можем без обединена Европа и НАТО, а и двете са застрашени в момента. Ние сме между два много неприятни полюса – турския ислямизъм и руския неоимпериализъм.

Сподели във Facebook