„В личния си живот Марк е много небрежен. Рядко се мие и сменя бельото си. Много пие и бързо се напива“ – това пише в доклада на агента, който е нает от пруските власти да следи Карл Маркс.

Бъдещият автор на „Капитала“ е роден в Прусия в семейството на адвокат. Завършва гимназия с отличие и постъпва в университета в Берлин. Започва да се занимава с философия, история на изкуството и юриспруденция.

Независимо от желанието му да преподава философия след завършването на университета, Маркс така и не става учен. Още като студент той се присъединява към кръг от младохегелианци. Под влияние на тези идеи той се устройва на длъжността редактор в опозиционен вестник, където открито призовава за сваляне на пруската монархия.

В края на краищата статиите на Маркс препълват чаша на търпението на властите и вестникът е закрит. По-късно правителството се опитва да усмири Маркс, като му предлага държавна служба, но той отказва и под заплахата от арест заедно със съпругата си заминават за Париж, после за Брюксел и след това за Лондон.

Емигрантският живот се оказва много тежък. Маркс никъде не работи, занимава се само с главния си труд „Капиталът“. Ситуацията влошава здравето на Маркс, което и без това не е било много добро. Постоянно главоболие, ревматизъм и чернодробни проблеми често го свалят на легло. Философът обаче продължава да се отнася небрежно към себе си – много пие, пуши най-евтините цигари, бил изключително немарлив и пристрастен към солената риба, която задълбочава проблемите му с черния дроб. Но най-големи неприятности му причиняват огромните циреи, които постоянно се появявали по различни части на тялото му. Народните лекове и хирургичната намеса само временно облекчават състоянието му.

Съвременните лекари смятат, че Маркс е страдат от гноен хидраденит. Това заболяване се предизвиква от златистия стафилокок и се появява при отслабен имунитет и недостатъчна хигиена.

Карл Маркс умира на 64 години от бронхит, който преминава в белодробно възпаление.

Съвременното лечение

Ако по времето, когато е живял Карл Маркс, са съществували антибиотиците, нямаше да е сложно лекарите да се справят със заболяванията му. Днес антибактериалните препарати ефективно се използват за лечение на хидраденит и бронхит. При своевременна терапия и двете заболявания можеше да бъдат излекувани напълно.

Сподели във Facebook