Всичко, създадено от Владимир Висоцки, засегна най-съкровените струни в душата на неговите милиони почитатели и дълбоко се вряза в паметта им. Затова звуците на акустичната му китара и дрезгавият му глас никога няма да останат в миналото, а и самият бард каза: „Я, конечно, вернусь“.

Висоцки обаче не само беше гениален поет, певец и актьор, но и нестандартна личност, затова животът му е поредица от любопитни факти. Предлагаме ви някои от тях.

 1. Владимир Семьонович Висоцки е роден на 25 януари 1938 г. в Москва. Баща му е офицер от армията, а майка му работи като преводачка от немски в различни учреждения.
 2. През целия си живот Висоцки е създал около 600 песни, 850 стихотворения, изпълнил е 30 роли в киното и 20 на театралната сцена.
 3. В младостта си той сериозно се е занимавал със спортна акробатика и бокс.
 4. Бил е женен три пъти, последната му съпруга е актрисата Марина Влади.
 5. Първото си стихотворение пише в 8-и клас. То е посветено на Сталин.
 6. Когато отива на първото си прослушване, му казват, че с този дрезгав глас никога няма да стане певец.
 7. Заради обтегнатите му отношения със съветската власт песните на Висоцки не се предават по радиото, а телевизията не излъчва концертите му. Правени са опити дори да му бъде забранено да се снима в киното.
 8. Висоцки е трябвало да озвучава Вълка в знаменития анимационен филм „Ну, погоди“, но отново намесата на съветската власт осуетява това намерение.
 9. Една от най-забележителните му изяви в театъра е ролята на Хамлет.
 10. В Сочи стаята в хотела, където е отседнал Висоцки, е била обрана. На следващия ден той подава жалба в милицията. Когато се прибира в хотела обаче, с удивление вижда, че сакото му е там заедно с бележка, на която пише: „Владимир Семьонович, връщаме ви документите заедно със сакото, а джинсите вече продадохме. Простете ни, не знаехме на кого принадлежат тези вещи“.
 11. Висоцки имал слабост към автомобилите и високите скорости, затова неведнъж е попадал в аварии. През 1976 г. в Мюнхен си купува „Мерцедес“, който бил с редкия за Европа цвят светлосин металик. За да се сдобие с автомобила мечта му помагат Марина Влади и задграничните му приятели. Да притежаваш подобна кола в Съветския съюз е било нещо немислимо. Такъв автомобил е имал само Леонид Брежнев. А „Мерцедесът“ на Висоцки е първият официално регистриран в страната.
 12. През по-голямата част от живота си бардът е злоупотребявал с алкохола и цигарите.
 13. В последното си стихотворение, написано на гърба на рецепта за лекарство, Висоцки предсказва близкия си край.
 14. В чест на Висоцки е наречен астероид 2374 Vladvysotskij.
Сподели във Facebook