В библиотеките на много представители на по-старото поколение някога присъстваха книгите на Дейл Карнеги, с които те искаха да печелят приятели или да успеят в живота. Бъдещите и неуверени майки си предаваха от ръка на ръка трудовете на д-р Бенджамин Спок, а други отслабваха, спазвайки препоръките на Робърт Аткинс.

И трима гениални автори обаче не успяха да следват собствените си съвети, затова и си спечелиха славата на обущари без обувки.

Робърт Аткинс – душманинът на килограмите, но не и на собствените

Дълго време д-р Аткинс е бил истински лидер в света на стегнатите и съвършени тела. Създадената от него в края на 60-те години на миналия век нисковъглехидратна диета помогна на много хора да свалят наднорменото тегло. Редица диетолози обаче обявиха този начин на отслабване за много опасен. Най-безобидната последица от липсата на въглехидрати в менюто е запекът, доказаха учените. По-сериозните странични ефекти са остеопорозата, понижаване на мозъчната активност и обезводняване.

Гуруто на идеалното тегло не само издава книги като „Новата революционна диета на д-р Аткинс“, която се превръща в бестселър през 1992 г., но и създава своя клиника. През 1998 г. доходите от нея са около 100 милиона долара. С една дума бизнесът му върви по най-добрия начин. Това обаче не може да се каже за собственото му здраве, което не е учудващо при тегло 117 кг. Човекът, който помогна на милиони да отслабнат, страдал от затлъстяване. На 8 април 2003 г. д-р Аткинс се подхлъзва на тротоара, пада и силно си удря главата. Умира след 9 дни.

Д-р Бенджамин Спок – идеалният баща е непостижим за него

„Аз никога не съм целувал синовете си“. Това признание принадлежи на педиатъра и автор на серия книги за правилното отглеждане на децата. Но това не е единствената грешка, която д-р Спок допуска по отношение на собствените си наследници. Диалогът с тях му коства огромни усилия. Близките му знаели как у дома, далече от чуждите погледи, той се изявявал като изключително строг баща, проявяващ нетърпимост към чуждите грешки. Детството на Майкъл и Джон Спок в никакъв случай не може да се нарече щастливо. Споровете и проблемите между него и синовете му не се решавали със задушевни беседи, както самият педиатър съветва, а със скандали и наказания, понякога физически. Най-големия удар върху репутацията му обаче нанася внукът му Питър, който се самоубива на 22 години.

Дейл Карнеги влияе на целия свят, но не и на съпругите си

„Как да печелим приятели и да влияем на другите“ – тази книга на Дейл Карнеги е позната по целия свят. След като излиза в далечната 1936 г. в продължение на 10 години е между бестселърите на The New York Times. Много хора смятат, че тя е актуална и до днес. Кариерата на Карнеги върви блестящо, той е изключително търсен лектор и консултант, който лесно заразява с ентусиазма си и волята си за победа. Както се оказва обаче, той може да влияе на всички, но не и на собствените си съпруги. С първата се развежда след четири години съвместен живот, а отношенията му с втората били доста напрегнати, въпреки че това се знае от малко хора. Все пак това е Карнеги и той успява да създаде у околните впечатление за семейно щастие.

Сподели във Facebook